Biztos, hogy nyuszi?

törpenyuszi, nyuszi, törpenyúl, élet törpenyúllal, nyuszi gazdi, nyulat szeretnék, törpenyulat szeretnék, törpenyuszi viselkedése, nyuszi tartása, nyuszi tartás, nyuszitartás, törpenyuszi tartás

Ha még nyuszi vásárlás előtt állsz, érdemes elolvasni ezt a bejegyzést, hogy biztos lehess abban, hogy tényleg egy nyúlra van-e szükséged. Egy törpenyúl rágcsál, zörög, zajong, időigényes, érzékeny jószág és nem is kerül olyan kevés pénzbe, mint gondolnád. Szerető gazdira van szüksége (nem csak a nyusziknak, minden más állatnak), aki foglalkozik vele, észreveszi időben, ha gond van. Egy nyúl nagy felelősség. Vegyük sorra, mire számíthatunk, ha nyuszigazdik leszünk.

A törpenyúl tartása nem olcsó
Az alapvető dolgokat még a nyuszi érkezése előtt be kell szerezni. Szükség van itatóra, sarok wc-re, egy minimum 100×50 cm-es ketrecre, etető tálkára, házikóra és szénatartóra is. Költségük kb. sarkítva olyan 15-20 ezer Ft.
A nyuszi maga tenyésztőtől kb. 10-15 ezer ft.
Mindenképpen szükség van még tápra, ami nem a leggagyibb, legolcsóbb eledel nekik és rengeteg szénára, aminek folyamatosan kell a nyuszi előtt lennie. Ezek kb. havonta olyan 2-6 ezer Ft.
Ha beteg lesz, vagy bármi baja van, akkor orvoshoz kell vinni, ennek költsége akár elérheti a 20 ezer Ft-ot is!
Kell otthon tartani nyuszipatikát, játékokat, jutalomfalatokat is, ezek költsége szintén elég változó lehet.
Tehát összességében a törpenyúl tartás kezdő költsége kb. 40 ezer Ft körül mozog. (Kiemelem, hogy sarkított a példa, nem tudok pontos összegeket és elég eltérőek lehetnek bizonyos boltokban, helyeken. Nem vettem figyelembe a használt holmi árakat sem – ám vannak dolgok, amikből a használt semmiképp sem jó.)

Széna és bogyók mindenhol
Egy nyuszi mellett sosem unalmas az élet. Személy szerint hiába söprök össze a lakásban naponta 5-10 alkalommal, akkor is belefutok egy-egy szál zoknira ragadt, egyéb helyen tengődő szénába vagy itt-ott eldugva néhány darab nyuszibogyóba. Akármennyire vagy alapos, ezeket nem tudod kikerülni. Rendmániásoknak semmiképp sem ajánlok nyuszit. Ha meg tudsz barátkozni ezekkel a dolgokkal, akkor kaptál plusz egy pontot az “igen, nyuszi legyen” mellé.

Nem babusgatni való állat
A nyuszi nem plüss. Nagyon sok nyuszi nem szereti, ha puszilgatod, gyömöszölöd, ölelgeted. Ha ilyen állatot szeretnél, akkor szerezz be egy macskát – bár nekem két macskám van, ők se túlzottan szeretik az ilyesmit, szóval tényleg a plüssállat az ideális erre. A törpenyúl érzékeny állat, akinek térre van szüksége és nagyon gyakran megesik, hogy nem viseli jól, ha betolakodsz a személyes terébe. Nem játék és a tartása komoly felelősségtudatot igényel.

Lehet, hogy át kell rendezned miatta a lakást
Nem érdemes ablak alá rakni, mert nem bírja a huzatot és a radiátor mellett sem ideális, hiszen ott meg télen túl meleg van. Nem szabad szabadon hagyott kábelek közelébe engedni – kíméletlenül elbánik velük, ráadául le is nyelheti a drótokat, ami nem túl egészséges, sőt! Nagyon nem jó! Áram alatt lévő kábel rágcsálása esetén pedig akár végzetes áramütést is elszenvedhet. Mindezek miatt tényleg megeshet, hogy egy alapos lakás átrendezésre lesz szükség a kis jövevény érkezése előtt. Tudod ezt vállalni?

Sokat zörög, zajong – főleg szürkületkor
A nyúl szürkületi állat, ilyenkor aktív. Ha nem alszol jól, akkor nem érdemes nyuszit a hálószobába rakni, mert sokszor fogsz felkelni miatta. Éjjel áll neki szénát, faágakat rágcsálni. Az én nyuszijaim gyakran dobbantanak éjjel nagyokat és dobálják a játékaikat a ketrecben. Jól át kell gondolni, hogy hol legyen a helye, ahol még nem zavar minket az alvásban.

Mindent megrág, elrágcsálja a kábeleket is
A kábelvédelem a legfontosabb. Az más kérdés, hogy ilyenkor nem igazán tiszta, hogy a nyuszit védjük a kábelektől, vagy a kábeleket a nyuszitól, de mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni erre. Ha nem is tudjuk bútorok mögé rejteni őket, akkor is lehet növelni a védelmet. Nagyon sok helyen láttam, hogy műanyagdobozokba rejtik a kábeleket és a kilógó részekre műanyagburkolatokat húznak.
Gyakran előfordul, hogy unatkoznak és nekiállnak lebontani a falat. Bútorokat, ruhákat, takarókat rágcsálnak. Gyakorlatilag bármit képesek megkóstolni és megrágni. El tudod ezeket fogadni? Mennyire lennél mérges, ha a sokadik fülhallgatókábeled rágná több apró darabra, mert elől felejtetted?

Velük is napi több órát kell foglalkozni
Nem igaz, hogy egy nyuszival nem kell foglalkozni. Nem szeretnek egyedül lenni, sokszor oda kell menni hozzájuk simogatni, beszélni hozzájuk vagy éppen kiengedni szaladni. Sokan egész nap szabadon tartják őket. Vannak, akik csak akkor, ha otthon vannak. Egy törpenyúl, ha jól akarjuk tartani, naponta minimum 3-5 óra foglalkozást igényel, beleértve a takarítást is. Sokat dolgozol, későn érsz haza és hulla fáradtan? Akkor neked nem ajánlott nyuszit tartani!

Biztonságos térre van szüksége a ketrecen kívűl is
Nem elég a kábeleket elbarikádozni, a mérgező szobanövényeket is elérhetetlen magasságra kell tenni, mert könnyen halálos is lehet egy növény rágcsálási kaland.

Nem való kisgyermeknek és ne adjuk ajándékba!
Egy nyuszi nem gyerekjáték, sok felnőtt sem tudja őket megfelelően etetni, gondozni, nem hogy egy kisgyerek. Ha mindenképpen szeretnél egyet, akkor fogadd el, hogy a feladatok nagy része rád fog hárulni a nyúl kapcsán. Pár éves gyerekektől ne várjunk még hatalmas felelősségtudatot, hiszen ők a játékokat is hamar megunják, nem még egy nyuszit. Az sem biztos, hogy megfelelően tudják kezelni – pl. állandó nyüstölést, durva simogatást, cipelgetést nem szabad nekik hagyni.
Ajándékba sem érdemes nyulat adni, hacsak az ajándékozott kifejezetten nem kérte és nem mértük fel, hogy biztos, hogy tudna-e gondoskodni róla. Azt azonban leszögezhetem, hogy aki nyuszit szeretne, az vásárol magának egyet a megfelelő felszerelés beszerzése és a nyulak megismerése után!

Rendszeresen kell takarítani, hogy egészséges maradjon
A takarítás egy fontos dolog a nyuszitartásban, ezért nem szabad elhanyagolni. Naponta, de minimum két naponta ki kell üríteni és mosni a sarok wc-t, összesöpörni a ketrecben a bogyókat, szénaszálakat, gyorsan áttörölni a ketrec tálcát egy kis forróvízzel vagy ecetes vízzel. Hetente egyszer pedig egy alaposabb ecetes, forróvízes ketrec, itató, szénatartó és tálka mosás sem árt (a ketrec rácsait nem érdemes, csak ha nagyon muszáj, mert hamar rozsdásodik).
Ha beteg a nyuszi, akkor pedig még alaposabb takarítás kell! Ezeket is vállalni tudod?

A nyuszitartás kulcsszavai: tolerancia, humor és türelem
Egy törpenyúllal az élet nem mindig fenékig tejfel. Sok aggódással, – akár sok orvoshoz rohangálással -, megrágott kábellel, bútorral és szénaszálakkal, bogyóval jár. Ha nem tudjuk ezeket tolerálni, nem vagyunk türelmesek és képtelenek vagyok humorral kezelni a néha bizony elég fanyarú, bosszantó dolgokat, akkor nem való nekünk nyuszi!

Akár 8-12 évig élnek
A fenti pontokat nem csak két hétig vagy pár évig kell elviselnünk. Egy megfelelően tartott törpenyúl 12 évig is élhet, tehát készüljünk fel rá, hogy sokáig fog minket boldogítani, akár a rosszalkodásával ironikusan, akár a cukiságával. Ha csak két hétig szeretnénk nyulat és nem vagyunk biztosak benne, hogy minden felmerülő dolgot felelősségteljesen tudunk vállalni a következő 10-12 évben, akkor felejtsük el a nyúltartást és válasszunk más házikedvencet!

Végigolvasva a pontokat még mindig nyuszira vágysz? Biztos, hogy jól megfontoltad? Tudod mindezeket vállalni akár 8-12 évig is? Ha mindezekre igen a válasz, kattints ide és tájékozódj, hogy honnan vásárolj nyulat vagy mire figyelj vásárláskor?

Oszd meg!