Gyakori kérdések

törpenyúl ivartalanítás, törpenyuszi ivartalanítás, nyuszi ivartalanítás, törpenyuszi viselkedése, nyuszi viselkedése, nyuszi gyakori kérdések

Kattints a címekre és lenyílik a válasz!

Ha nincsenek bogyók, az a bél leállás tünete. Nagyon fontos, hogy a nyuszi megfelelő segítséget kapjon, hiszen a bélleállás akár halálos is lehet. A legfontosabb, hogy jusson el egy egzotikus végzettségű állatorvoshoz, aki szakszerűen képes kezelni az ilyen eseteket!

A nyuszik igazi haspókok, imádják a pocakjukat. Ha elérhető helyen van, képesek még kaját lopni is maguknak a zacskóból. Ha étvágytalanságot tapasztalunk, nem árt megnézetni egy hozzáértő orvossal kiskedvencünket. A nyuszik sajnos egyik percről a másikra is képesek elpusztulni, így ilyen helyzetben a gyors felismerés és reakció sokat segít. Sosem tudhatjuk, mekkora a baj.

Igen, kaphat el tőlünk betegséget, de nem igazán gyakori. Ha betegek vagyunk, elég ha odafigyelünk az alapvető higiéniánkra, pl. nyuszizás előtt és utána is kezet mosunk, nem simogatjuk tüsszentés után és végképp nem tüsszentünk rá a nyúlra. Ezek betartásával kb. a nullával egyenlő, hogy a nyuszink bármit elkapjon tőlünk.

Igen, kell, erősen ajánlott, bár sajnos még nem kötelező. A két betegség, ami ellen oltják a nyuszikat, az az RHD és a Mixomatózis. Lakásban tartott nyuszit sem árt oltani, hiszen szúnyog sajnos mindenhol van, valamint a másik betegséget is becipelheted akár a ruhádon, akár a cipődön is. Van egy harmadik oltás, az RHD2 elleni védőoltás, ez az RHD vírusból mutálódott, de nem hat ellene az RHD oltás, szóval érdemes ez ellen is oltatni. Az oltásokról itt tudsz tájékozódni.

Megfelelő tisztántartás mellett egyáltalán nem. Nyúlról emberre terjedő betegségek száma elenyésző. Nyugodtan tarthatsz nyuszit, ha babát vársz vagy babád van. Ha nagyon félsz várandósan a nyuszi takarítástól, akkor esetleg kérd meg párodat, hogy végezze el helyetted, de konkrétan nincs félnivalód semmitől.

Igen, gondolj csak bele: ha nem tudsz eleget foglalkozni, vele a nyuszid nagyon unatkozik. Egy nyúl ugyanúgy igényli a társaságot, mint egy ember. Ha sokszor órákra elmész, akkor gondolkodj el neki egy társon. Az sem igaz, hogy a nyuszinak napi 1-2 óra foglalkozás bőven elég. Az ember ideig-óráig kielégíti az igényeit, de a legjobb egy fajtárs.
Itt említeném meg gyorsan, hogy a nyuszi és a tengerimalac ugyan nagyjából hasonló állatok, mégsem értik meg egymást jól, tehát ne igazán tartsd egy ketrecben őket! Teljesen más a testbeszédük és minden. Meglehet, hogy egy ideig tolerálják egymást, de az biztos, hogy egyikük sem élvezi a rájuk erőltetett barátságot.
Ha a nyuszid ivartalan és a magányosság jeleit veszed észre, akkor fontold meg a társ gondolatát. (Legjobb opció két ivartalanított ellenkező nemű nyuszi – ők könnyebben összeszoktathatók. Az összeszoktatás menetéről itt olvashatsz.)
Ha szeretnél egy társat kiskedvencednek, kattints ide és olvasd el, honnan érdemes nyuszit vásárolni és mire figyelj választáskor.

Ha a nyuszid nem volt pároztatva – remélem, hogy nem – akkor álvemhes. Ilyenkor azért szaladgál szénával a szájában és tépkedi ki a saját szőrét, mert ivaros lett és fészket épít. Ha a nyuszid gyakran csinál ilyet, akkor érdemes megfontolni az ivartalanítást.
Hasznos linkek: Ivartalanítás – miért érdemes?Ivartalanítás előtt – Ivartalanítás után.

Hosszabb időre semmiképp sem. Persze tudom, mindenki dolgozik, iskolába jár, ezért vagy azért el kell mennie otthonról, de a nyuszik nem igazán szeretnek sokáig egyedül lenni. Iratlan szabály az is, hogy mindig akkor történik valami gond, ha nem vagyunk ott, hogy reagálni tudjunk. Ha pedig tudod, hogy napokig nem leszel otthon, érdemes megkérned valakit, hogy figyeljen a nyuszira és adjon neki enni, inni, szénát vagy esetleg keress neki egy nyuszi panziót, ahol gondját viselik, míg máshol tartózkodsz.

Az ivartalanítás sokak szerint maga az ördög, természet ellen elkövetett bűntett, de sokkal több érv szól mellette, mint ellene. (Például gyorsan megemlítem az ivarszervi daganatok kockázatát, amikre 4 éves kor felett 85%-al nagyobb az esély, ha nincs ivartalanítva.) Én és az egész weboldalam támogatja az ivartalanítást. Ha érdekel, hogy mi az oka, kattints ide!
Elviselem, ha valaki nem akar ivartalanítani, de szaporítani sem. Viszont érdemes elgondolkodnia, hogy neki milyen lenne, ha egész életében érezné a kényszert, de sosem szaporodhatna…? Többet nem is fűznék hozzá.

A válasz: igen. Mindenki, aki nem rendelkezik elég tapasztalattal és “hobbiból” akar kisnyulakat, ám képtelen azokról rendesen gondoskodni, az ki kell, hogy mondjam: szaporító. Nem csak az lehet szaporító, akinek az anyagi haszonszerzés a cél, hanem az is, aki felelőtlenül pároztat.
A párzást és a szülést a nyuszik nem élvezik! Sőt, ha komplikáció lép fel, előfordulhat, hogy az anyanyuszi elpusztul és fogalmad se lesz, hogyan kell helyesen felnevelni a kisnyulakat. Megeshet, hogy szerencséd lesz és probléma mentesen lezajlik az egész, de megtartani gondolom szintén nem szeretnéd a babákat, akkor pedig felelős gazdi kell nekik, akiket nehéz találni. Egyik sem hangzik túl jó mókának, igaz?
Ha érdekel, hogy mi a különbség a szaporító és a tenyésztő közt, kattints ide és ne feledd, ne szaporíts! Van épp elég gazdira váró árva nyuszi a menhelyeken!

Ha van még olyan, amiről úgy gondolod, hogy itt lenne a helye, írj nekem és válaszolok rá, illetve tovább bővítem a bejegyzést! (Ezt előre is köszönöm!)

Oszd meg!