Testbeszéd, viselkedés

törpenyuszi testbeszéd, törpenyuszi viselkedés, törpenyuszi viselkedése, nyuszi viselkedés

Sokszor szeretnénk tudni, mire is gondol épp a nyuszink, vagy miért csinálja azt, amit. Ezen az oldalon segítek eligazodni, hogy mit jelent a törpenyuszi testbeszéde, mit akar kifejezni a nyuszi viselkedése által. Minden nyuszi más és más, amit az egyik nyuszi szívesen vagy gyakran csinál, azt egy másik nem. Olvasd végig a bejegyzést és jobban megértheted a törpenyuszid.

Törpenyúl viselkedése – mit is jelent?

A boldogság, barátság és bizalom jelei:

Nyitott szemmel fekszik és összekuporodik, még az orra sem mozog
Valószínűleg elaludt, nyuszik gyakran alszanak nyitott szemmel. Náluk a csukott szemmel alvás nagyon ritka – csak akkor alszanak csukott szemmel, ha teljes biztonságban érzik magukat. Ha nincs okuk félelemre, akkor nagyon mélyen el tudnak aludni, sokszor semmilyen halkabb zajra fel sem ébrednek ilyenkor.

Két lábra ágaskodik, a fülei égnek állnak és nagyon néz
Valami felkeltette a figyelmét és azt igyekszik jobban megvizsgálni, ami két lábbra állva jobban megy. Ha a gazdi felé nyújtózkodik így, akkor pitizik, kéreget – ilyenkor aranyosan néznek, szaglásznak és ide-oda billegnek és produkálják magukat. Ha nagyon nem bírjuk ki, adjunk neki egy kis jutalomfalatot.

Rohangál körbe-körbe és “búgó” vagy “makogó”, fura hangot ad ki
A nyuszi ivarérett lett. A körbe rohangálással és a búgó hanggal szeretné kifejezni, hogy készen áll a párzásra. Gyakran megesik, hogy a gazdi lába körül futkozik, ilyenkor pontosan azt teszi, amire most gondolsz: udvarol a gazdájának. Ez egy nagyon aranyos jelenség, sajnos ivartalanítás után már nem lesz tapasztalható (bár még ennek tudatában is érdemes ivartalaníttatni kiskedvencünket).

Hátára fordul, hagyja hogy a hasát simogasd
A háton fekvés már alapból a bizalom jele, de ha még azt is hagyja, hogy simogasd a hasát, akkor teljes bizalommal van feléd.

Megnyal, nyalogat vagy óvatosan harapdál, hozzád bújik
“Szeretlek” A nyalogatás, finom harapdálás a nyusziknál a szeretet egyik jele. Egymást is gyakran tisztogatják, azért nyalogat, mert szeret, törődik veled és “gondoskodik” arról, hogy tiszta legyél.

Csikorgatja a fogait, vagy kocogtatja (esetleg “nyammog”)
Főleg simogatás közben fordul elő, ilyenkor tetszik neki és így jelzi. Olyan ez, mint a macskáknál a dorombolás.

Mindenhez odadörzsöli az állát
“Ez az enyém” – megjelöli az illatával a dolgokat, területét az álla alatt található illatmiriggyel. Ezt az illatot az emberek nem érzik, de a nyulak igen, mivel nekik sokkal jobb a szaglásuk, mint a miénk.

Bökdös, lökdös az orrával, bedugja a fejét a kezed alá
Szeretné, ha foglalkoznál vele, barátkozik, simogatást kér – így fejezi ki a szimpátiáját. Ilyenkor érdemes kicsit játszani vele, simogatni – biztos vagyok benne, hogy elégedett fogkocogtatással, nyammogással fogja meghálálni.

Nagyokat ugrik a levegőbe, ugrás közben pörög és fejét rázva rohangál, cikázik ide-oda.
Nagyon jól érzi magát, boldog, elégedett és örül valaminek (akár a szabadságnak – pl kiengedéskor). Ilyenkor össze vissza képes futkozni és ugrálni, megpördülni a levegőben is. Ezzel mondja azt, hogy “Jaj de jól érzem magam, szeretek rohangálni és boldog vagyok!”.

Hason vagy oldalt fekszik, kiterül, “kinyúlik” – esetleg forgolódik a hátán
Jól érzi magát és tudja, hogy biztonságban van, senki nem fogja bántani. A legideálísabb, ha a nyuszi így viselkedik, mert tudhatod, hogy nem fél tőled és megbízik benned. A háton forgolódás szintén nem túl gyakori, de van pár nyuszi, aki csinálja – hiszen, mint tudjuk, nincs két egyforma törpenyuszi a világon.

A félelem, ijedtség és fájdalom jelei:

Menekül, megmerevedik vagy futás közben hátrarúg
Azért menekül, mert veszélyben érzi magát. Ha hátrarúg, az szintén ezért van. Ha nem lát esélyt a menekülésre, megmerevedik – ezt azért csinálja, mert a ragadózó ilyenkor nagy eséllyel békénhagyja, hiszen nem kelti fel a ragadozó ösztönét, míg nem kezd el szaladni előle.

Lelapul a földre, füleit hátracsapja, megmerevedik, tágra nyitja a szemeit
Nagyon megijedt és nem lát megoldást a menekülésre, így “halottat” játszik, próbál észrevétlen maradni. Ilyenkor célszerű békén hagyni, had nyugodjon meg.
Ennek azonban van egy másik jelentése is, mivel a nyusziknál is van rangsor, mint a kutyáknál, azt is jelentheti, hogy a rangért való harcban ő az alárendelt – ha nekünk is ezt csinálja, az nem sok jót jelent. Fél tőlünk, nem érzi jól magát, mert a közelében vagyunk.

Visít
Ritkán hallható hang, nagyon sok nyuszi csak halála előtt hallatt hasonló hangokat, sajnos akkor már késő. A másik eset pedig, mikor valamitől nagyon megijed és fél, retteg. Kiskorukban így hívják a kisnyuszik az anyjukat.

Nagyon hangos fogcsikorgatás
Könnyen össze lehet keverni a boldog “fogcsikorgatás, kocogtatással”, azonban ez a hang hangosabb és erőteljesebb és gyakran nem is simogatáskor hallhatjuk. Ilyenkor a nyuszinak fáj valamije, célszerű ellenőrizni a hasát, nehogy bél leállása vagy puffadása legyen, ha pedig ennivalót sem fogad el, érdemes kifejezetten nyuszihoz értő, nyuszikra specializálódott orvoshoz menni vele.

Nyöszörög, morog, sziszeg
A nyöszörgés annak a jele, hogy valami nagyon nem tetszik neki, ha pedig morog és sziszegés szerű hangot hallat, az azt jelenti, hogy ideges, elégedetlen – ilyenkor vigyázni kell, mert könnyen megeshet, hogy megkarmol, esetleg megharap minket. – Engem harapott már meg a nyuszim, van olyan gazdi, akit már többször is – nem egy kellemes érzés és néha bizony egy életre nyoma marad, mert nagyon élesek a fogaik és nagyot oda tudnak csípni velük.

Határozottan ellöki a kezed vagy odabök az orrával
“Hagyjál békén” – ilyenkor nem szeretné, ha zavarnád vagy ki akarja fejezni neked, hogy útban vagy és menj odébb.

Gubbaszt, lelapul
Ez a betegség, depresszió jele is lehet. Ha nem akar enni, erőteljesen indokolt felkeresni az orvosunkat, hogy megvizsgálja.
A gubbasztás betegség nélkül azt jelenti, hogy a nyuszinak nincs túl jó kedve vagy fél.

Nagyot dobbant a lábával
Udvarláskor is előfordul bak nyulaknál, de általában azt jelenti, hogy valamit látott vagy hallott és így szeretné jelezni a többieknek, hogy veszély közeledik. Sokszor számunkra láthatatlan ok miatt kezdenek el dobbantani. Ők lehet látnak valamit, amit mi nem vagy éreznek valami illatot, amit veszélyként érzékelnek. Néhány nyuszi akkor is dobbant, ha magányos vagy párosodni van kedve.

Oszd meg!