Ketrec, felszerelés

Milyen alapvető felszerelésre és ketrecre van szüksége nyuszidnak? Ebben a bejegyzésben segítek a válaszok megtalálásában.

törpenyúl ketrec, nyúlketrec, beltéri nyuszi ketrec, benti nyuszi ketrec, törpenyuszi ketrec, nyuszi ketrec

Minimum 100×50 cm-es ketrec
Az a jó, minél nagyobb. Tévhit, hogy el éldegéli az életét egy ketrecben. Napközben ki kell engedni, de a legjobb, ha szabadon tartod. A mozgásszegény életmódú nyulaknak lelassulhat a bélműködése és ez bélproblémákhoz vezethet (pl. nem bogyózik). Nagyon sok féle ketrecet megvásárolhatsz különféle árakon. Kapható használtan is, de ezeket vásárlás után érdemes a biztonság kedvéért lefertőtleníteni és úgy berendezni, csak úgy, mint a kellékeket. Ha nagyon ügyes vagy, esetleg van segítséged, akár meg is tervezheted és építheted is magad a ketrecet. Építésnél figyelj, hogy megfelelő rácsból és olyan fából legyen, amit nem gond, ha megrágcsál, az alja pedig könnyen takarítható műanyagból. (A fa magába szívja a nedvességet és a szagokat is, később pedig elég kellemetlen lehet.)
Lehet kapni ketreceket teljes felszereléssel is, ezek is megfelelőek (általában a szükséges kellékek nagy része benne szokott lenni a csomagban).

Szénatartó
Nem jó a nyuszinak, ha széklettel szennyezett szénát eszik, így emiatt érdemes beszerezni egyet. Nagyon sok féle szénatartó kapható boltokban, vannak olyan gazdik, akik csináltak fából. Az én nyulaimnak rácsra szerelhető van, így a széna nem szennyeződik vagy érintkezik széklettel még véletlenül sem.

Törpenyúl szénatartó, nyuszi szénatartó, szénatartó, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, törpenyúl kellékek

TIPP! A szénatartót érdemes olyan helyre tenni, hogy a nyuszinak széna rágcsálás közben bele kelljen mászni a WC-be. Evés közben sokat bogyóznak, így megspórolod magadnak a bogyók söprögetését!

Itató
Itatóból is van, aki esküszik a sima, nehéz kerámiatálkára. Egyesek a golyós itatókra, de kaphatóak szelepesek is. Mindehol más válik be. A legjobb valóban a tálka, amit nem tud felborítani (esetleg a rácsra szerelhető tálka), mert ezekből hamar kellő mennyiségű folyadékot tud a nyuszi magához venni és nem is kell a fejét rendellenesen tartania. Így természetes neki. Hátránya viszont, hogy ha nem megfelelő, fel is boríthatja és könnyen belekerül szénaszál vagy akármi a tálkába, így gyakrabban kell figyelni és cserélni tisztára a vizet.
Nekünk golyós itatóink vannak, az én nyulaim nagy kópék, szeretnek mindent mókolni, kiborogatni, ez vált be. Így nem kerül széklet, szénaszálak, alom, sőt semmi más, ami nem oda való a vizükbe. Rendszeresen és alaposan átmosom, amennyire tudom, hogy ne legyen véletlen se algás vagy vízköves.

Törpenyúl itató, nyuszi itató, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, törpenyúl kellékek

Etetőtálka
Erre tökéletes egy sima, alacsony falú kerámia tálka. Hogy milyet szeretnél, az teljesen rád van bízva. Vehetsz nyuszisat, akármilyen mintásat, ketrechez illő színűt. Itt már igazából a saját fantáziád szab határt. Jó, de milyen táp kerülhet bele? Olvasd el.

Nyuszi WC
Ebbe kerül az alom, remélhetőleg szobatisztaságra nevelés után a pisi és a bogyók nagy része is. A legkedveltebb formái a sarokba drótozható, rácsra akasztható fajták. Páran macska wc-t választanak helyette (nekünk ez nem vált be, állandóan mellé ment a pisi és takaríthattam a ketrectálcát forróvízzel és ecettel, mert befolyt alá). Ezekből is kapható mindenféle fajtájú, színű. Mindenhol más válik be. Próbálgasd őket, hogy a te nyuszidnak melyik lesz a megfelelő.

törpenyúl wc, nyuszi wc, nyúl wc, nyuszi alomtálca, nyúl alomtálca, törpenyúl alomtálca, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, törpenyúl kellékek

TIPP! A WC-be felejtsd el a macskaalmot, csak is természetes alom jó neki! A macskaalomtól megfulladhat vagy bélproblémákat okozhat (mert nedvességre csomósodik). A legideálisabb alom a fapellet. Ez benntartja a szagokat és magába szívja a nedvességet. A faforgácsot azért nem ajánlom, mert ezt széthordja és beleragadhat a szőrébe is, sőt nem is olyan jó nedvszívó. A legtöbb nagyobb barkácsáruházban lehet kapni tüzelési célzattal árult pelletet, ami nincs kezelve égésgyorsítóval, teljesen natúr. Ezek is tökéletesek és töredék áron vannak, mint a külön nyulaknak árult termékek.

Házikó, terasz
Minden nyúlnak szüksége van búvóhelyre, egyéb berendezésre is. Érdemes beszerezned a méretének megfelelő házikót, kis teraszt (vagy akár csinálhatsz is magad). Ezekre szívesen felugrál, bemászik. El tud bújni bennük, vissza tud vonulni, ha nem akarja, hogy bárki zargassa.

törpenyúl ház, törpenyúl terasz, nyuszi ház, nyusziház, nyúlház, nyuszi házikó, nyúl házikó, törpenyúl házikó, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, törpenyúl kellékek

TIPP! Házikót csinálhatsz neki sima, festetlen és szennyezetlen kartondobozból is!

Játékok
Egy törpenyuszi is képes unatkozni, ennek meggátolására érdemes betenni neki játékokat, amiket pakolgathat, de a legjobb, ha eleget foglalkozol vele. Így biztos, hogy boldog nyuszid lesz. Pár játék példaként: csörgős labda, henger csörgővel, szénalabda csörgővel vagy anélkül, különféle lökdöshető, rakosgatható dolgok, szénagömb.
Megemlíteném, hogy a fa játékok nagy része, pont a rágcsálás miatt, nem mindegy, hogy milyen fából van. (Legjobbak az itt említett fából készültek – de fajátékok esetény jó a lucfenyő, fenyő is, mert ezek már nem tartalmaznak gyantát, mint a természetben élő fák.)

törpenyúl játék, törpenyúl játékok, nyuszi játékok, nyuszijáték, nyúl játék, nyuszijátékok, nyúl játékok, törpenyúl játék ötletek, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, törpenyúl kellékek

Semmiképp se vegyél olyan játékot, házikót, bármit, ami ragasztott, ragasztós vagy festett – esetleg lakkozott!

TIPP! Ha nincs kéznél semmi, megteszi játéknak egy festetlen WC papír guriga is, amibe esetleg belenyomsz kis marék szénát, így a szénázásra is ráveheted egy kis szórakozással. A gyakorlott nyuszigazdiknak egész WC papír guriga gyűjteményük van már otthon.

 

Oszd meg!