Miért fontos ivartalanítani?

Az ivartalanítás fontosságát sokan próbálják elbagatelizálni, nem veszik komolyan a fontosságát. Eszükbe sem jut, hogy nem véletlenül javasolja annyi ember és hozzáértő orvos! Szeretnék pár szót ejteni a témáról érintőlegesen.

törpenyúl ivartalanítás, nyuszi ivartalanítás, nyúl ivartalanítás, nyuszi ivartalanítás tanácsok, ivartalanításkor teendők

Milyen gondok lehetnek, ha a nyuszid nincs, nem is lesz ivartalanítva?

• Az ivartalanítás elmaradása jelentősen megrövidítheti nyuszid életét. Tudtad, hogy az ivaros állatoknál 4-5 éves kor felett 80%-al nagyobb az ivarszervi daganatok megjelenése és esélye? Hát most már tudod! Sokszor ezek a betegségek akkor derülnek ki, mikor már megtörtént a baj és halállal jár! Előzd meg kérlek! Mire észreveszik a méh vagy egyéb ivarszervi daganatot, sokszor már áttéteket képzett és a műtét is késő, hiábavaló!

Két ellenkező nemű nyuszi együtt tartásából hamar lesznek kisnyulak. A bak nyuszi két pillantás alatt megtermékenyíti a nőstény nyulat. A kisnyuszikat felnevelni nehéz, sőt még a szeretett kiskedvenced is belehalhat. Nagy tapasztalat kell hozzá, enélkül az sem kizárt, hogy beteg, génhibás kicsik fognak születi! Ezeket a műveleteket hagyd meg hozzáértőknek, azaz a tenyésztőknek! Ők tudják, hogy mit hogyan! Te nem fogod, hidd el!
Egy alom 8, sőt 24 kisnyusziból is állhat és nem véletlen mondják, hogy a nyúl szapora állat! (Nem beszélve arról, hogy rengeteg gazdára váró van a nyúlmentéseknél. Nehéz őket is felelős, gondoskodó gazdihoz örökbeadni. Ne legyél szaporító. Neked sem lesz egyszerű az örökbeadásuk, hiába gondolod, hogy igen!)

• Gondolj bele, hogy egész életedben éreznéd a párzási kényszert, de mégsem hagynának párosodni?! Ugye, hogy nagyon nem lenne jó dolog. Ettől te is feszült, stresszes, ingerült lennél!

• Az ivartalanítás nem felesleges és nem veszélyezteti a nyuszid életét! Megfelelő orvos kezeiben és gázzal altatva szinte veszélytelen! A kialakuló daganat viszont igen is veszélyes és halállal jár!

• Az ivartalanított nyuszik nem fognak ellustulni, nem fog megváltozni a személyiségük és nem fognak elhízni. Nagy eséllyel ugyanolyan marad a nyuszid, mint eddig, de hosszabb és egészségesebb életet fog élni, nyugodtabbá válik. Az sem kizárt, hogy sokkal kedvesebb lesz, mint előtte.

 

Miért ajánlott ivartalanítani?

• Az ivartalanítás meghosszabbítja az életét és megmenti őt az ivarszervi daganatoktól.
• A nyuszid nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, nem lesz párzási kényszere.
• Ha eddig harapott, megtámadott (főleg lány nyulakra jellemző), akkor kevesebbszer fog, mert csökken a területvédési kényszere és az agresszió.
• Nem fogja kitépkedni a szőrét, hogy fészket építsen, nem lesz álvemhes. (Nem fogja lenyelni a kitépkedett szőrt.)
• Nem fog mindenfelé spriccelve pisilni és bogyózni (területjelölés, jelölgetés), nem lesz büdös.
Az ivaros nyuszik átlag életkora 3-6 év, az ivartalanoké 8-10 év.
• Újra szobatiszta lehet egy kis nevelés után.
• Nem fog mindent szétkaparni – ugyanis az ásás is az ivarérettség egyik jele.
• Megszűnhetnek az ivarérettség miatti romboló, rágási tevékenységei is.

 

Mikor legyen ivartalanítva?

Bak nyuszikat akkor ajánlott, ha már mindkét heréje jól látható. Ez általában 3-4 hónapos korban következik be, de sokan javasolják, hogy minimum 5 hónapos korig várj vagy míg elérik a végleges súlyukat, azonban egy szakképzett orvos tudja, hogy mikor lehetséges a műtét elvégzése és teljeskörű tájékoztatást fog adni.

Nőstény nyulaknál az ivartalanítás ugyan több rizikóval jár, elvégre egy nyitott hasi műtétről van szó, de náluk sem érdemes kihagyni ezt a lépést. Náluk 1 és 2 éves kor között ajánlott, de szintén orvos adhat róla megfelelő tájékoztatást. Kérdezz tőle bátran, mikor viszed oltásra. Biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő dokit választottál neki, akkor készséggel áll a rendelkezésedre. (Ha nem, akkor keress másikat.)

Bak nyuszinál van egy úgynevezett korai ivartalanítás is, ezt általában 8-12 hetes kor között szokták elvégezni, erről kérdezd meg állatorvosodat!
6 éves kor után már meglehet, hogy kockázatosabb az altatás, célszerű az ivartalanítást minél hamarabb elvégeztetni, így az ivarosodásnál kialakult “rossz szokások” sem fognak berögzülni. 2 éves kor felett sem árt ivartalanítás előtt egy általános és átfogó vérképet kérni, hogy biztos semmilyen kockázata ne legyen a műtétnek, amit előtte nem kezeltek!

Gyakran felmerül kérdésként, hogy mire számítsanak ivartalanítás előtt és után. Egy jó orvos megfelelően fog tájékoztatni, de ha előre szeretnél készülni, akkor itt egy kis segítség.

 

Ivartalanítás előtt

• Tájélkozódni kell a teendőkről, minél többet. Az ivartalanításra időpontot kell kérni és célszerű úgy tervezni, hogy elegendő figyelmet tudj szentelni kisállatodra a lábadozás alatt.

• A nyuszi tápot pár órával előtte már ne kapjon. Szénát folyamatosan ehet, nem szabad megvonni tőle, mert lelassulhat a bélműködése és veszélyes! Nyugodtan hagyj neki szénát, nem lesz baja! A hordozóba is rakhatsz be neki. A nyulak nem tudnak hányni, így veszélytelen a szénaevés a műtétre, nem növeli a kockázatot.

• Ha nagyon nyugtalan vagy, a műtét előtt pár nappal adhatsz a nyuszidnak probiotikumot, így biztos lehetsz benne, hogy nincs gond az emésztésével. Ne változtass a táplálásán és nem kell diéta sem.

Érdemes vérképet kérni és ellenőriztetni a súlyát. A vérvétel kizárhatja a szervi és egyéb problémákat, amik befolyásolhatják a műtét alakulását.

• Készülj fel, hogy a műtét után a nyuszid felügyeletre szorul, ha megoldható vegyél ki pár nap szabadságot vagy időzítsd pénteki napra a műtétet. Ha ez nem megoldható, mindenképpen kérj meg rá valakit, hogy minél többször nézzen rá, figyelje!

• A műtétet mindeképpen nyulakra specializálódott, egzotikus végzettségű állatorvos végezze, aki gázzal altat és nem injekcióval!

• Az utóbbival való altatásnak valóban nagy a kockázata, érdemes megkérdezni orvosunkat, hogy mivel altat és ha szurival, akkor kerüljük el! (Ez bármilyen más műtétre is igaz, amit altatásban végeznek!)

• Ivartalanítás előtt kerüld a puffadást okozó ételeket és a zöldeleséget!

TIPP! Ivartalanítás előtt szerezz be probiotikumot, fecskendőket, nagyon magas rosttartalmú tápot (Oxbow, Trovet) a kényszeretetéshez!

törpenyúl ivartalanítás, nyuszi ivartalanítás, nyúl ivartalanítás, nyuszi ivartalanítás tanácsok, ivartalanításkor teendők

A műtét után

• Ha van rá mód, csak akkor hozd haza az állatot, ha már teljesen felébredt. A legtöbb rendes orvos addig nem is engedi haza a nyuszit, míg nem bizonyosodott meg róla, hogy minden rendben van! Ha valami gond van ébredés közben, akkor rendkívűl gyors ellátásra van szükség, amit csak az orvos tud elvégezni! Legtöbb esetben a komplikáció a műtét után lép fel és nem közben.

• Ha két nyuszid van és együtt voltak, a lábadozás idejére különítsd el a másiktól. Néha az ivartalanítás után újra el kell kezdeni az összeszoktatást! A műtött kiskedvenced csak akkor engedheted vissza társához, ha már teljesen meggyógyult! Addig semmiképp sem!

Helyezd nyugodt, lehetőleg kellemes hőmérsékletű helyre a nyuszit és gondoskodj róla, hogy minél kevesebbet mozogjon. (Hazafele a hordozóba ajánlott lehet egy melegvizes palack, hogy melegen tartsd, ez azért fontos, nehogy leessen a testhőmérséklete.) Ha szükséges, takard be.

Ne adj neki enni vagy inni, míg nincs teljesen magánál és nem tud stabilan mozogni, mert könnyen félrenyelhet és fulladást okozhat! Várd meg mindkettővel, hogy teljesen felébredjen és láthatóan stabilan tud mozogni.

• Nagyon sok nyuszi nem kezd el magától enni, ilyenkor szükség lehet kényszeretetésre is! Ez magas rosttartalmú (16% feletti rosttartalom – Trovet – Oxbow) táppal történik, vízzel feloldva, pépesítve és fecskendővel kell belenyomni a szájába. Fontos, hogy nem szabad feladni, ha elsőre nem siker, mert a nyusziknál a sokáig nem evés végzetes is lehet.

• Ha az orvos nem ad, kérni kell a műtét utánra fájdalomcsillapítót – bak nyusziknak 2-3 napra, lány nyulaknak 4-5 napra elengendőt. A gyógyszereket a megfelelő időben, módban és mennyiségben rendszeresen add be a nyuladnak az orvos javaslata szerint!

A sebet védeni kell, mert a nyuszi könnyen kirághatja, feltépheti. Ez főleg nőstény nyulaknál fontos. Érdemes rajta hagyni a gallért az ajánlott ideig vagy adni rá olyan kisruhát, amit nem tud szétrágni. Ez fontos, mert a szétrágott seb eltolhatja a gyógyulási időt és fertőzést is okozhat azzal, ha nyalogatja.

• Ha nem felszívódó varrattal dolgozott az orvos, akkor két hét múlva (vagy sebgyógyulás után) vissza kell menni varratszedésre.

Ha gond van, felszakadt a seb, nem gyógyul rendesen vagy nem akar semmiképp sem enni, bogyózni, vidd vissza az orvoshoz, hogy megnézze, mi a gond és kezelje!

Légy felelős gazdi, ivartalaníts!
Oszd meg!