Párban az igazi – összeszoktatás

Röviden szeretném megfogalmazni, hogy mik a feltételei és módjai két nyuszi megfelelő összeszoktatásának. Sokan nagyon rosszul csinálják, például: érkezés után azonnal összerakják a két nyuszit és a legnagyobb hiba, hogy mindkettő ivaros. Ha ellenkező neműek, ebből hamar kisnyulak lesznek, de egyforma neműeknél durva harcok is előfordulhatnak. Nagyon nagy mázli kell, hogy ezeket elkerüld, ezért fogadd meg a tanácsaim.

törpenyúl, törpenyúl összeszoktatás, nyuszik összeszoktatása, nyulak összeszoktatása, törpenyulak összeszoktatása, törpenyuszik összeszoktatása

Ha szeretnél a jelenlegi nyuszid mellé még egy nyuszit, akkor olvass itt a kiválasztás szempontjairól vagy hogy honnan szerezz be még egy nyulat. Nem lehet elégszer mondani! Ivartalaníttasd a nyuszid, mielőtt társon kezdesz gondolkodni, attól függetlenűl, hogy milyen nemű. Az ivartalanítással sok betegséget megelőzhetsz és kiskedvenced nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lehet! További előnyei is vannak, erről ide kattintva olvashatsz. Nem véletlenül és hobórtból szajkózzák az ivartalanítást.

Összeszoktatás röviden

Az első szabály, hogy alaposan fontold meg, hogy honnan szeretnél még egy nyuszit. Nekem úgy lett, hogy megláttam egy hirdetést, amiben egy “már nem kell” nyuszi szerepelt. Első látásra beleszerettem, de mivel a sajátom nem volt ivartalanítva (még kicsi hozzá), így külön ketrecet kapott és amíg nem lesz meg a műtétje mindkettejüknek, addig nem is tervezem, hogy összeszoktatom őket.

Két hét karantén az új nyuszinak! Ne rakd azonnal egymás mellé őket se a ketrecüket, egyrészt az új családtagnak elsőre téged kell megszoknia, meg az új helyét. Nem utolsó szempont, hogy két hétig érdemes megfigyelni a nyuszit, mert lehet, hogy a hely és körülményváltozás kihoz belőle olyan betegséget, amit a régi nyulad elkaphat! (Sőt, az sem kizárt, hogy ott a helyszínen nem vettél észre valamit.) Tehát két hét karantén, külön szobában és külön ketrecben, folyamatos megfigyeléssel és magadhoz szoktatással. Olvasd el ezt a bejegyzést, hasznos lehet második nyuszinál is.

Az új jövevényt vidd el orvoshoz a két hét után (de az sem rossz, ha rögtön vásárlás után meglátogatod vele, ettől még kell a két hét karantén és a nyugalom neki).
Ha már van annyi idős (remélem, hogy nem pár hetes nyusziról van szó, akinek az anyja mellett lenne még a helye), akkor kapja meg az erősen ajánlott Mixo-RHD oltást is. Ha nem tudod, mi az (de mivel feltételezem, hogy van már egy nyuszid, tudnod kéne) és miért kell, kattints ide.

Ha minden megvan (ivartalanítás, oltások, megszokta a helyét és téged az új nyuszi), letelt a két hét karantén, akkor fokozatosan elkezdheted szoktatni őket egymáshoz, egyelőre csak ketrecen keresztül. Rakd egymás mellé ketreceket (kb. 2,5 cm távolságra), amiben eddig tartottad őket. Fontos lépés, hogy rácson keresztül ismerkedjenek elsőre, megszokják egymás szagát, jelenlétét. Így mindenféle gond nélkül megszokhatják egymást. Néhány hétig hagyd így őket, ez elég idő lesz, hogy hozzászokjanak a másikhoz.

Pár hét után olyan helyen engedd ki őket, ahol egyikük sem járt még. Tehát az első alkalommal válassz semleges területet. Legyen elég terület az ismerkedéshez, hogy rohangálni tudjanak és ha nem kíváncsiak a másikra, akkor elvonulhassanak. Ne hagyd felügyelet nélkül a két nyulat, mert gond esetén azonnal közbe kell lépni, figyelni kell a jelekre! Ha támadás lenne a vége, akkor egy méterre, fél méterre válaszd el őket egymástól, de nem feltétlenül kell visszatenni őket a ketrecbe, csak hagyni megnyugodni.

TIPP! Ha nincs ilyen terület vagy nem megoldható, akkor a szobát mosd fel ecettel. Ez szagtalanít és egyből semleges területnek fogja érezni a régi nyuszi is.
• Próbáld meg az új társat pozitív élményekkel párosítani: adj nekik a kedvenc eledelükből, így még ha az összeszoktatás stresszes is, legalább lesz valami pozitív dolog, amit a másik füleshez köthetnek.
• Legyen nálad egy vizes szórófejes palack, jól védő kesztyű vagy egy cipő, amivel ha a két nyuszi egymásnak esne, sérülés nélkül közbe tudsz lépni!
• Lehetőleg ne legyél egyedül az összeszoktatásnál, nehéz őket egyedül szétválasztani, ha összevesznek.

A támadás néhány jele:
• A fülét hátrahúzza 45 fokos szögben
• Megemeli a farkát, amikor támadni fog
• Van olyan nyuszi, amelyik elfut és ezzel idegesíti fel a másik nyulat
• Néhány nyuszi elfekszik és próbálja ártalmatlannak mutatni magát, de hamar odakap a másiknak

A nyuszik összeszoktatása nagyon ritkán sikerül harc nélkül még ivartalan állapotban is. Ezért fontos a fokozatosság és a türelem. További hasznos tippeket a Nyúlmentés weboldalán olvashatsz. Nagyon ajánlott végig menni rajta, hiába hosszú, de ők adják a legjobb tippeket. Kérlek alaposan olvasd el azt a bejegyzést is, hogy részletesebb képet kapj a miértekről és a “hogyan”-ról, hiszen az én írásom egy gyorsított, érintőleges változat.

Sikeres összeszoktatást és boldog nyuszis éveket kívánok, immár mindhármatoknak.

 

Oszd meg!