Nemek megkülönböztetése

törpenyuszi neme, nyuszi neme, törpenyúl neme, milyen nemű a nyuszi, nyuszi neme, nyúl neme

Ezen az oldalon arról olvashatsz, hogy milyen nemű legyen a választott nyuszi vagy ha már van nyulad, akkor hogyan állapíthatod meg, hogy bak vagy nőstény?
Fiatal állatoknál a nem megállapítása elég nehéz, kb. 6 hetesen már meg lehet mondani, hogy milyen nemű. Idősebb korban bak nyusziknál a két nagy here, a lány nyusziknál pedig ezeknek a hiánya elég feltűnő.

Ha konkrétan tudjuk, hogy milyen nemű nyuszit szeretnénk, akkor a megfelelő módja ennek megállapítására az, ha megfordítjuk a nyuszit (biztosan kell tartani, mert eléggé tudnak ficánkolni), nyomjuk lefelé a nemiszerv két oldalát, így látható majd az ivarszerv.
Ha ez kerek, akkor fiú nyusziról van szó, ha V alakú vagy hosszúkás, akkor pedig lányról.
Plusz egy segítség, hogy a nőstény ivarnyílása közelebb van a végbélnyíláshoz, mint a bak nyuszié.

nyuszi neme, törpenyúl neme, törpenyuszi neme, nyúl neme
Kép forrása: veteriankey.com

Nemek és általános viselkedésformák

Minden nyuszi külön egyéniség, tehát ha mindegy számodra, hogy milyen nemű a nyuszi, akkor szerintem a neme teljesen lényegtelen. Amennyiben mégis tudni szeretnéd, milyen nemű, de a fenti tanácsokkal nem jutottál előbbre, akkor megpróbálhatod a gyakori viselkedésformák alapján meghatározni. (A legbiztosabb módja ennek, hogy elviszed állatorvoshoz – amit az oltás miatt 4-5 hetes korban egyébként is meg kellene tenni – az orvos pedig megnézi neked a pontos nemét.)

Nőstény nyuszi:
• Nem igazán jelölget vizelettel, vagy bogyózással, így sokkal hamarabb lesz “szobatiszta”, mint egy bak nyuszi.
• Nagyon védi a területét, például a ketrecét, szóval sokszor megeshet, hogy ha benyúlsz hozzá, akkor megtámadja a kezed, morog, odakap, stb.
• A mérete a fajtán belül kisebb.
• Nem ad ki annyi hangot, mint egy bak nyuszi (ez nálunk is igaz, a két lány nyuszim nem motyorog annyit, mint az egyetlen egy bak törpenyulam)
• Sokszor mondják, hogy egy lány nyuszi barátságtalanabb és nehezebben fogad el új embereket és helyzeteket, de ez nem általános. Van, hogy a nőstény nyuszi barátságosabb, a bak nyuszi pedig barátságtalan, nincs erre fix képlet.

Bak nyuszi:
• Ha ivarérett korba lép, jelölgetni kezd a vizeletével, bogyózással. Ez ugyan valóban erősebb szagú, mint normál esetben, de ha lelkiismeretesen takarítod minimum két naponta, akkor egyáltalán nem büdös
• Bak nyuszik mérete nagyobb – természetesen fajtán belűl
• Barátságosabb és közvetlenebb, mint egy lány nyuszi. Gyakrabban nyalogat (puszit oszt) és jobban is ragaszkodik a gazdájához.
• Nem védi annyira a területét, mint egy nöstény nyúl (például nem támadja meg a kezed, ha benyúlsz a ketrecbe)
• Sokkal hamarabb és könnyebben elfogadja a többi állatod, például macskát.
• Többször ad ki hangokat, például ha ivarérett lett és elkezd udvarolni, sokszor ad ki makogo, zümmögő hangot és körbeugrálja a lábad (udvarol).

Remélem, segített az oldal, hogy megtudd, milyen nemű nyulat szeretnél vagy kiderítsd, hogy fiú vagy lány nyuszid van. Ha vásárláson töröd a fejed és jó nyuszi gazdi szeretnél lenni, olvasd el ezeket is: Biztos, hogy nyuszi?  Honnan vásároljunk nyuszit és mire figyeljünk? Milyen fajtájú legyen a választott törpenyúl?  Milyen felszerelésre van szüksége egy nyuszinak? 

Oszd meg!