Gyakori betegségek

A nyulaknak is vannak betegségei (sőt elég sok), amiket jobb ismerni legalább érintőlegesen. Fontos megjegyezni, hogy ha a nyuszidon észreveszed, hogy beteg, nem eszik, akkor ne állj neki otthon kezelgetni, hanem azonnal vidd orvoshoz, mert képesek akár pár óra alatt elpusztulni! Ezt ugye te sem szeretnéd? A jelenlegi bejegyzés arra az esetre próbál ideiglenes megoldást ajánlani, ha nem tudod eljuttatni orvoshoz!

Az egészségéhez a megfelelő táplálás, tartás, nagy méretű és tisztántartott hely, eszközök kiemelten hozzájárulnak! Fordíts nagy gondot a higiéniára és a megfelelő mozgás biztosítására, így kevesebb gond lesz törpenyuladdal!
A fogproblémáknak és megelőzésének külön témát szenteltem, tehát arról ide kattintva olvashatsz el egy tartalmasabb bejegyzést!

Mit érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére, ha törpenyulad van? Olvasd el, hogy mik a nyuszi házipatika elemei és mire jók? Ebben a bejegyzésben is látni fogod, hogy ha nincs elérhető orvos, milyen hasznosak tudnak lenni. Ugyanitt elolvashatod a gyógyszerek beadásának a módját és a megfelelő mennyiséget.

A nyúl zsákmányállat, képes elrejteni a betegséget. Sokszor a tapasztalt gazdik is későn veszik észre, hogy bajuk van, annyira jól titkolják. Érdemes nagyon odafigyelni a nyuszidra és ha megváltozik a viselkedése, nem akar enni, vagy egyéb dolgok merülnek fel, amik aggodalomra adnak okot, keress fel vele egy tapasztalt állatorvost! Nem, nem holnap, nem jövő héten, hanem minél hamarabb, ha fontos neked az élete!

törpenyúl betegségek, nyuszi betegségek, nyúl betegségek, nyúlbetegségek, törpenyúl betegségei, nyuszi betegség, nyuszi gubbaszt

 

Hasmenés

Oka: rossz etetés, túl sok zöldtakarmány, romlott táplálék, sok minden egyéb lehet (tápváltás, stressz, alom evés, fogproblémák)
Tünetek: Étvágytalanság, folyós széklet
Megelőzése: Etesd megfelelően, erről itt olvashatsz. Rendszeresen ellenőrizd a fogait, ne váltogass hirtelen tápot és ne adj neki túl sok friss zöldet!
Mit tehetsz? Vidd el állatorvoshoz, aki megfelelően kezeli. Adj neki probiotikumot és diétáztasd (a nyusziknál a diétás táplálék a széna, ha hasmenést tapasztalsz, ne adj neki mást, csak ez legyen előtte.)

TIPP! Ne adj neki 3 hónapos kora előtt friss zöldséget, gyümölcsöket és semmi mást, csak tápot és szénát!

Bélelzáródás, bél leállás, bélsárpangás

Oka: Vedlés és szőr lenyelése, kevés rost, táplálási hiba, mozgásszegény életmód, férgesség, fogproblémák, bélelzáródás,
Tünetek: Kisebb, apró széklet vagy széklet teljes hiánya, láncos bogyók (szőr miatt).
Megelőzése: Etesd megfelelően, vedléskor gondoskodj a fésülésről és a szóroldó paszta adásról és elegendő mozgásról!
Mit tehetsz? Orvos, ő ad neki bélmozgató injekciót! Ha nem megoldható, akkor adj neki probiotikumot (Bio lapis, Fibreplex paszta, Gastroferm – adagolás itt). A szőroldópaszta és az ananász etetése, vízzel keverve itatása is segíthet. Sok széna!

Felfúvódás, puffadás

Oka: Hibás etetés, nedves fű, vagy zöldség, erjedt eledel.
Tünetek: Feszülő, kemény pocak, gubbasztás, kedvtelenség
Megelőzése: Megfelelő táplálás, tartásmód.
Mit tehetsz? Vidd orvoshoz, ha ez nem megoldható, akkor adj neki Espumisan baby cseppeket, probiotikumot (adagolás itt). Óvatosan masszírozd a hasát, ha hagyja. (A szén megkoti a bélgázokat, adhatsz neki egy nagyon kicsi szén tablettát, de ezt én annyira nem javaslom, csak orvos segítségével.) Diéta, csak szénát kapjon ezek mellett, semmi mást!

Egyszerű nátha

Oka: Illóolajok, illatosítók, füst, stressz, egyéb irritáló szerek, erős szagok.
Tünetek: Orrfolyás, tüsszögés
Megelőzése: Ne használj aeroszolos illatosítókat, semmilyen illatosítót a nyuszi mellett, ez irritálhatja a nyálkahártyát, ne adj neki poros szénát, tápot.
Mit tehetsz? Állatorvos! Adhatsz neki kamillavirágot, vagy kamillafőzetet, de ha nem múlik el, akkor is csak a szokásosat tudom mondani: ORVOS!

Fertőző nátha, orrgyulladás

Oka: Bakteriális fertőzés.
Tünetek: Erős orrfolyás, tüsszögés, tartósan fennálló tünetek, kötőhártya, középfülgyulladás.
Megelőzése: Tartsd tisztán a ketrecet és a felszereléseit, ha beteg vagy, ne tüsszögj rá a nyuszira és ne nyúlj hozzá mosatlan kézzel.
Mit tehetsz? Ez ellen sajnos semmit, vidd orvoshoz minél hamarabb, ő elvégez egy baktérium tenyésztést és ad neki megfelelő antibiotikumot. Hosszadalmas betegség, sokáig tart kezelni, ezért fontos a megelőzés. Kezeletlenül tüdőgyulladás és akár az agy megfertőződése is lehet belőle, ezek nagyon veszélyesek!

Talpfekély

Oka: Kemény felületen tartás (ketrec kemény műanyagtálcája, kemény padló), túlsúly.
Tünetek: Piros, fekélyes talp. Lekopott szőr a talpon.
Megelőzése: Tegyél le a nyuszidnak egy szőnyeget és a ketrecbe is érdemes beletenni egyet, hogy ne állandóan kemény talajon legyen. A parkettán rohangálás balesetveszélyes, nem tesz jót az izületeknek és az is okozhat talpfekélyt.
Mit tehetsz? Ha már megvan a baj, akkor vidd el orvoshoz. Kialakult talpfekély esetén segíthet a Neogranormon, Tetran kenőcs, esetleg a Betadine is. Figyelj, hogy beszívódjon rendesen és ne nyalja le a lábáról! Ha nagyon sokat birizgálja vagy nagyon csúnya, akkor mindenképpen orvosra van szükség.

Tályog

Oka: Bakteriális fertőzés, sérülés.
Tünetek: Gennyes gyulladás a nyuszin, bárhol előfordulhat.
Megelőzése: Vigyázz a nyuszidra, védd meg a sérülést okozó dolgoktól, amennyire lehet.
Mit tehetsz? Sürgősen vidd el orvoshoz, addig is fertőtlenítsd le. Az orvos kezelheti injekcióval, antibiotikummal, ha nagy a gond, akkor meg is kell műteni. Természetesen, mint az embernél, a nyulaknál is naponta fertőtleníteni kell a sebeket, hogy megelőzzük a fertőzést.

Mérgezés

Oka: Elérhető magasságban tartott mérgező szobanövény, vegyszerekkel kezelt faág, zöldség, gyümölcs, forgalmas út melletti zöld vagy fák ágai, egyéb mérgező anyagok lenyelése. Füst belégzése, stb.
Tünetek: Egy helyben gubbasztás, étvágytalanság, megnövekedett vízfogyasztás, emésztési gondok, kedvetlenség. (Esetleg puffadás, hasmenés)
Megelőzése: Ne szedj neki faágat forgalmas út mellől, ne adj neki semmilyen bizonytalan forrásból származó (pl. bolti) zöldséget, gyümölcsöt, felejtsd el a permetezett fákat és terméseit. Rakd magasra a szobanövényeid, ahol 100%, hogy nem éri el a nyuszid.
Mit tehetsz? Előzd meg a bajt a fenti tanácsok szerint. Ha mégis megtörténik a legrosszabb, azonnal orvosi segítségre van szükség.

Encephalitozoon cuniculi (E-cuniculi)

Oka: E. cuniculi parazita.
Tünetek: Ferde fejtartás, bénulás, idegrendszeri tünetek, májkárosodás, végtagok szétcsúszása, szemlencse gyulladás.
Megelőzése: A nyulak 80%-a hordozza tünetmentesen, de megfelelő tartásmóddal, tisztán tartással csökkenthető a betegség esélye.
Mit tehetsz? Állatorvoshoz kell vinni, ő megállapítja, hogy valóban erről a betegségről van-e szó és ennek megfelelően kezeli. Ne diagnosztizáld és kezeld otthon. Gyakran halállal jár.

Hőguta

Oka: Hőség, zárt, szellőzésmentes helyen való tartás, túlzott napsütés, fülledt helyen tartás, árnyék hiánya.
Tünetek: Szapora légzés, lihegés, bágyadtság, gubbasztás vagy bolond ugrálás, remegés, mozgászavar, eszméletvesztés.
Megelőzése: A nyári melegben megelőzheted a hőgutát, ha nem a napon tartod a ketrecet és gondoskodsz róla, hogy megfelelően tudjon hűsölni. Tehetsz be neki csempét, amire ráfekhet vagy törölközőbe csavart hidegvizes, fagyasztott vizes palackot. Akár a ketrec tetejére rakott sok-sok jégakku is megoldás lehet (a hideg levegő lefele száll). Nagyon nagy melegben a fülek megnedvesítése langyos vízzel is segíthet, a fülükön át adják le a hőt (a hallójáratba ne menjen víz).
Mit tehetsz? Először is előzd meg a bajt, de ha nem sikerült, tedd hűvös helyre a nyuszit, nedvesítsd be a fülét LANGYOS vízzel. Tegyél rá egy nedves törölközőt és próbáld itatni. Ha nem javul a helyzet, akkor futás az orvoshoz!

Gomba

Oka: Gombás fertőzés
Tünetek: Csomós, összeragadt vagy kihullott szőr, piros bőr, viszketés, pörkös bőr, hiányos szőrzet.
Megelőzése: Tartsd tisztán az állatot, felszereléseit és tartsd megfelelően.
Mit tehetsz? Vidd állatorvoshoz, ő elvégzi a levett minták alapján a tenyésztést és a megfelelő gomba típusra ad kenhető krémet, kezelést. Ne kezeld otthon!

Túlsúly

Oka: Túletetés, mennyiségi problémák, nem megfelelő táp, mozgásszegény életmód, túl kicsi ketrec, túl sok cukros és hízlaló eledel.
Tünetek: Toka, nagy has, lustaság, kevés mozgás.
Megelőzése: Megfelelő etetés, sok mozgás, gyakori kiengedés, rostokban gazdag táp választás, megfelelő mennyiségek etetése. Kevés cukros és hízlaló étel.
Mit tehetsz? Olvasd el a megfelelő etetésről szóló bejegyzéseket: Táp és széna, zöldeleség, mennyiségek. Fokozatosan változtass az étrendjén és apránként kezd el csökkenteni a mennyiségeket. A végén a fő tápláléka maradjon, ami a széna (korlátlan mennyiségben, ezt ne csökkentsd le) és maximum naponta két szűk maréknyi táp. Nagyon ritkán pedig adhatsz neki nassolni valót vagy jutalomfalatot, de válassz kevésbé cukrosat és hízlalót. Apránként elkezd fogyni majd.

Szalmonellózis

Oka: Egerekkel, patkányokkal való érintkezés, szalmonella csoportjába tartózó baktériumok.
Tünetek: Bágyadtság, hasmenés, étvágytalanság, láz.
Megelőzése: Megfelelő tartás, egerektől és patkányoktól mentes hely.
Mit tehetsz? Állatorvos tud segíteni a betegségen, azonnal vidd el hozzá. Sajnos általában halállal végződik.

Nyálkás bélgyulladás

Oka: Coli enterotoxémia
Tünetek: Gyakori, fokozott vízfogyasztás, nyálkás hasmenés, hasmenés
Megelőzése: Gyakori és megfelelő tisztántartás (szoba, ketrec, feleszerelések).
Mit tehetsz? Ha fennál a bélgyulladás esélye, akkor még gyakoribb fertőtlenítés szükséges és az állatot orvossal kell kezeltetni! Ő ad neki antibiotikumot, probiotikumot és elrendeli a széna diétát is.

Vérhas

Oka: Coli enterotoxémia
Tünetek: Újszülött és 3-10 hetes kisnyulaknál gyakori erős hasmenéssel és elhullással jár
Megelőzése: Megfelelő tisztán tartással, fertőtlenítéssel.
Mit tehetsz? Állatorvos, széna diéta, 50%-os az öngyógyulás esélye.

Kötőhártya gyulladás

Oka: Sérülés, por, huzat, tisztítószerek, fertőtlenítők, vitaminhiány, vedléskor a szőrhullás. Orhuruttal is együtt járhat, valamint a pasteurella és a staphylococcus tünete is lehet!
Tünetek: Gennyes, váladékozó, duzzadt szemhéj, könnyezés
Megelőzése: Tisztán tartás, hely fertőtlenítése. Eszközök tisztántartása, vedléskor rendszeres fésülés.
Mit tehetsz? Ne kenegesd kamillafőzettel, ez ugyan leviszi a gyulladást, de nagyon szárítja a szemeket. Inkább humánpatikában kapható, maximum. 3%-os bórvízzel törölgesd óvatosan a szemét naponta 2-3 alkalommal, ne menjen bele, csak körbetörölgetni szabad. Súlyosabb esetben állatorvos vagy Tobrex, Tobradex vényköteles, szteroidos humán szemcsepp segíthet.

Fülgyulladás

Oka: Huzatos hely, idős-beteg állat, a nyuszi nem tartja tisztán a fülét.
Tünetek: Ferde fejtartás, étvágytalanság, kellemetlen fülszag, váladék a fülekben, egyensúly zavarok, gubbasztás
Megelőzése: Tiszta felszerelés, gyakran tisztított ketrec és padló, lakás. Fertőtlenítés.
Mit tehetsz? Állatorvos ad neki antibiotikum tartalmú fülcseppeket, antibiotikum injekciót.

Szájgyulladás

Oka: Nővényvédő szerek, permetszer, kemény táp, takarmány, candida gomba
Tünetek: Nyáladzás, apró hólyagok a szájában, piros és duzzadt nyálkahártya.
Megelőzése: Felszerelések és hely tisztántartása, megfelelő eledel biztosítása.
Mit tehetsz? Állatorvos, kamillás vagy ecetes vizes öblögetés, itatás. A-B-C vitamin a hámosodás segítésére.

Oszd meg!