Szőrápolás, vedlés

A nyuszinak a szőre gyakran nagyon hullik, ez a vedlési időszak. Mit tehetsz ilyenkor nyuszid érdekében? Hogyan segíts neki vedléskor? Az alábbi bejegyzésben erről fogok beszélni, kiegészítve a karomápolással és a szőroldó paszta fontosságával.törpenyuszi, szőrápolás, karomvágás nyuszi, nyuszi ápolás, nyúl ápolás, nyuszi szőrápolás, nyúl szőrápolás, nyuszi körömvágás

Az egészséges, rövid vagy normál szőrű nyuszik a bundaápolást megfelelően el tudják végezni maguknak, legfeljebb vedlési időszakban lesz szükség extra műveletekre. A hosszabb szőrű nyuszikkal már picit nehezebb a helyzet. Oroszlányfejű, kasmír vagy angóra nyulaknál a szőrápolásra egész évben nagy gondot kell fektetni. Az ő szőrük csomósodhat, kócolódhat és megesik az is (angóránál kiemelten), hogy vágatni, vágni kell.

Mikor vedlik? Mi a normális?

A nyulak főleg tavasszal, tél végén és ősszel kezdenek nagyon vedleni, bár minimálisan folyamatosan hullatják a szőrüket. Általában pár hét alatt bundát váltanak. Nagyon fontos, hogy ilyenkor megfelelően gondozd, mert mosakodáskor magukat nyalogatják és a túl sok szőr az emésztőrendszerben gondokat, láncos bogyókat, bél leállást okozhat. Ha láncos bogyót tapasztalsz, akkor érdemes neki adni 100%-os ananászlevet, ha már elmúlt 3 hónapos vagy megfelelő szőroldó pasztát és rendszeresen fésüld. Ha egész évben és nagyon vedlik a nyulad, akkor az nem igazán tekinthető normálisnak, nézesd meg egy állatorvossal. Ugyanez igaz arra is, ha foltokban elkezd hullani a szőre és láthatóvá válik a bőre!

Milyen szőroldó paszták jók a nyuladnak?
Fontos, hogy ne tartalmazzon tejszármazékot, túl sok cukrot vagy hús származékokat! Erről a dobozon tájékozódhatsz!
• Gimcat macskás
• Gimbi nyuszis
• Trixie nyuszis

Ha egyik sem válik be, vagy nem tudod beszerezni, akkor fokozatos hozzászoktatással 100%-os BIO ananászlé is jó, vízzel keverve. (4×5 ml vedléskor, megelőzésre vedlésen kívűli időszakban 1x 4ml hetente.) Esetleg még adható neki friss fű, de csak ha már hozzá van szoktatva!
A pasztát érdemes vedléskor adni, naponta egy-két centiméteres csíkot. Ha már nem vedlik a nyuszid, akkor hetente egyszer ajánlott. A fésülése is legalább olyan fontos.

ÉRDEKESSÉG! A szőroldó paszta elnevezés téves, igazából nem oldja a szőrt. Gyakran olajos, ami segíti, hogy az emésztőrendszerben a szőr továbbhaladhasson. A nyuszi nem tud öklendezni, így öklendezéssel se tud megszabadulni a lenyelt szőrtől, mint például a macskák!

törpenyuszi, szőrápolás, karomvágás nyuszi, nyuszi ápolás, nyúl ápolás, nyuszi szőrápolás, nyúl szőrápolás, nyuszi körömvágás

Milyen fésűvel távolítsam el az elhalt szőrt?
A legjobb erre sok-sok nyuszigazdi tapasztalata alapján az S-es méretű Furminátor. Ez a fésű kiszedi az aljszőrt is, ami nagyon sok szőrt jelent, de így már biztos, hogy nem fogja mosakodásnál lenyelni. Lehet kapni sokféle fésűt, de nekünk is ez vált be a legjobban. Ne ijedj meg, ha sok szőrt leszed a nyuszidról!

Fürdetés – kell vagy sem?

Nem, a nyuszik tiszta állatok, nincs szükségük fürdetésre. Ha egészségesek, akkor megfelelően tisztán tudják tartani magukat. Nekik egy fürdés nem jó móka, hanem nagyon nagy stressz. Tudtad, hogy a nyulak a túlzott stresszbe bele is halhatnak? Ne fürdesd!

TIPP! Ha mégsem ápolja magát rendesen a nyuszid, akkor az problémára utalhat! (Például túlsúlyra – nem éri el az adott területet rendesen, valamilyen betegsége van.) Ilyenkor érdemes felkeresni egy állatorvost, megkeresni az okát és kezeltetni, tenni ellene.

Okok, amiért nem szabad a nyuszit fürdetni:
• Fürdés nélkül is tisztán tudják magukat tartani.
• Felesleges stresszhatás nekik.
• A nedvesség kedvez a gombáknak.
• A szőre alatt bepállhat a bőre, mert sűrű szőrük van és nem tud rendesen és gyorsan megszáradni.
• A nyuszit nem szabad hajszárítózni, ugyanígy ne rakd huzatos helyre sem!
• A víz kiszáríthatja a bőrét, ami akár be is repedezhet! A nyuszik bőre nagyon érzékeny!

TIPP! Ha hasmenés után a szőrére ürülék ragadt, akkor langyos vizes ronggyal töröljük tisztára az érintett területet, csak ott, ahol muszáj. Ilyen esetben sem érdemes a nyulat teljes egészében megfürdetni.

Néhány szó a karomápolásról

A nyuszik körme, csak úgy, mint a foguk, folyamatosan nő. A karmok vágására is időt kell szánni, ugyanis a túl hosszú körömtől a törpenyulak szenvedhetnek is. A vadon élő fülesek az ásással, kaparászással koptatják le karmaikat, ez azonban lakásban tartott nyusziknak nem adatott meg. Általában 3-4 hetente szükséges levágni nekik, hogy megfelelően tudjanak mozogni, ugrálni tőle.

Normál szőrű nyusziknál a karmoknak legalább olyan hosszúnak kell lenni, mint a talpán a szőr (kivétel a Rex és a hosszúszőrű fajták). Ennél hosszabb ne legyen, ha mégis az, akkor érdemes levágatni állatorvossal, kozmetikussal vagy első alkalom előtt tanácsot kérni, hogy hogyan vágd később magad, otthon.

A karmok vágására megfelelő egy körömcsipesz vagy direkt állatoknak árult karomvágó olló. Ha nagyon izgága a nyuszi, akkor törölközőbe is tekerheted vagy kérj segítséget, hogy megfogják, míg levágod a körmét. (Hátára fektetést csak a legvégsőbb esetben alkalmazd, mert ilyenkor sokkos állapotba kerül és ez nem tesz jót neki!)
Világos, fehér karmok esetén könnyebb a dolgod. Ilyenkor jól látható a véredény, ebbe semmiképpen se vágj bele! Ez után a rózsaszín rész után kell lecsípni a körmét néhány miliméterrel! Fontos, hogy erre odafigyelj. Sötét karmoknál ennek az érnek a megkeresésében egy zseblámpa segíthet. Tedd közvetlenül a karom mögé, így átvilágítja és látszani fog.

TIPP! Ha mégis belevágtál a véredénybe, mert a nyuszid megugrott vagy nem figyeltél eléggé, érdemes Betadine-t használni és figyelni, hogy később ne gyulladjon be. Egy túl mélyen vágott köröm nagyon tud vérezni. Ha mégis begyullad, azonnal vidd el állatorvoshoz! Ha nem mered magad levágni a körmét, szintén ajánlott nyuszis kozmetikus vagy állatorvos, ők seperc alatt lecsipkedik neki a körmét.

Segítség a karomvágáshoz: az alábbi képen látható, hogy hogyan kell helyesen levágni a karmát.

törpenyuszi, szőrápolás, karomvágás nyuszi, nyuszi ápolás, nyúl ápolás, nyuszi szőrápolás, nyúl szőrápolás, nyuszi körömvágás

Oszd meg!