Felszerelés tisztántartás

Nagyon fontos, hogy a nyuszid ketrecét és eszközeit tisztán tartsd, rendszeresen takarítsd. Az sem mindegy, hogy mivel.
Ebben a bejegyzésben próbálok hasznos tippekket adni erre.

Törpenyúl takarítás, nyuszi takarítás, Sanytol, tisztan tartas, ecet, törpenyuszi takarítás

A ketrec tisztítás kellékei:
• Forróvíz
• Rongyok (a törölgetéshez és a szárazra törléshez)
• Spriccelős flakon
• Nagyon sok ecet (szagtalanít)
• Sanytol vagy egyéb alkoholos felülettisztító szer (főleg betegség esetén vagy alapos takarításnál tehet jó szolgálatot)
• Minden nyuszinak külön kis seprű és lapát
+1 tipp – Sanytol kézfertőtlenítő gél – nekem több nyuszim van, egyelőre mindenki külön ketrecben és a sok fertőtlenítős kézmosás egyik nyuszi után a másikkal foglalkozva (pl. simogatás) megviselte a bőröm, nekem ez vált be simogatás után.

Miért?

Az alapos takarítás sok betegséget megelőzhet. Ha gyakran takarítod a nyuszid (alom-ketrec, minimum két naponta), akkor nem lesz büdös, se kellemetlen és az egészségének a megőrzéséről is gondoskodsz. Egyik sem utolsó szempont. Nyuszitartóknál, ha kiengeded a nyuszit, az sem mindegy, hogy mivel takarítasz fel (felmosószer). Mindenképpen olyan kell, főleg, ha a cipőddel is mászkálsz benn, ami fertőtlenít, így biztos, hogy nem fog elkapni ruhán vagy cipőn behozott betegséget. Erre sokan nem is gondolnak, azért is említettem meg.

Mikor? Hogyan?

Naponta egyszer söpörd össze a koszt a ketrec tálca aljából. Minden nyuszimnak van külön kis seprűje lapáttal, azzal szoktam, utána pedig lefújom vízzel enyhén higított ecettel az alját (szagtalanít) és áttörlöm egy ronggyal. Megvárom, míg megszárad. Ez idő alatt szépen kiöntöm a nyuszi WC-ből a koszos pelletet, befújom ecettel, forró vízzel elöblítem a csap alatt és száradás után mehet bele a tiszta alom. (Hipóval és egyéb durván mérgező szerekkel ne takarítsd a nyuszi kellékeit, ketrecét!)

Hetente egyszer a teljes ketrecet és felszerelést érdemes alaposabban elmosni, én ezt általában hétvégére szoktam hagyni. Ilyenkor szétszedem a ketrecet és az itatót, szénatartót, kerámia tálkát, ketrec tálca alját, mindent elöblítek, megszárítok és tisztán kerül vissza. Ha végeztem, még a kis seprűt is ki szoktam mosni, másnapra megszárad és nem viszem vissza a ketrecbe a koszt a következő söprögetésnél.

Ha beteg a nyuszi (férges, egyéb fertőző betegsége van)

Betegség esetén alaposabb hangsúlyt kell fektetni a higiéniára. Ide már nem elég az ecetes elmosás, mert az ecet nem fertőtlenít! Amikor az egyik nyuszim férges volt, naponta takarítottam Sanytollal mindent, amit széklet vagy nyuszi ért és átöblítettem forróvízzel. Azért volt fontos, hogy ne fertőzödjön vissza még véletlenül sem. (Igen, lakásban tartott törpenyúl is lehet férges, ugyanúgy beviheted a cipőddel, ruháddal, fertőzőtt szénával a petéket – sőt más betegségeket is!) A szőnyeget is gyakran kezelésbe veszem a Sanytol textil fertőtlenítő és szagtalanító spréjével. Nagyon hasznos dolog, mert a véletlen behordott baktériumokat is elintézi. Ellenőrizd a tisztítószer hátoldalán a behatási időt, ez fontos. Csak a behatási idő lejárta után öblítsd el forró vízzel.

Remélem, hogy ezeket elolvasva te is megfelelő módon fogod végezni és minden másnap szánsz rá legalább időt.

 

Oszd meg!