Szobatisztaságra nevelés

A nyulak tiszta állatok, ha ügyesen neveled, megtanulja, hogy hova is kell elvégeznie a dolgát. Ezen az oldalon próbálok segítséget nyújtani a nevelésben, hogy könnyebb dolgod legyen a takarításánál. A nevelés elkezdését érdemes az érkezés után pár nappal elkezdeni.

törpenyúl szobatisztaság, szobatisztaságra nevelés, törpenyúl, nyuszi, törpenyuszi, nyuszi szobatisztaság

A szobatisztaságra nevelés lépései

A WC elhelyezése:
Ennek két módja van, az egyik az, hogy az egész ketrecet beszórjuk faforgáccsal és megnézzük, hogy melyik sarokba pisilt a nyuszi, ide kerül majd a wc-je (utána már elég a wc-be tenni csak az almot).
A másik, hogy mi döntjük el, hol legyen a wc és csak abba teszünk fapelletet (vagy más almot, de mint írtam, ezt ajánlom a legjobban).

TIPP! A szénatartót érdemes a wc-hez elhelyezni. Széna rágcsálás közben sokat bogyóznak és ha bele kell másznia ehhez a wc-be, akkor nagy részük ott fog kikötni. Lehetséges, hogy nem lesz szobatiszta teljesen és egy-egy bogyót elhagy vagy kirugdal az alomból, de ez normális. (A szobatisztaság náluk inkább az, hogy egy helyre pisilnek.)

Takarításnál tartsunk meg pár db bogyót és egy kis pisis almot
A tiszta alomba tegyük ezeket vissza pár napig mindig, mert így fogja érezni a saját szagát rajta és elkezd oda menni, ha wc-znie kell.
Mellépisilt? Ezt itassuk fel egy papírzsebkendővel és tegyük be az alomba, majd ecettel szagtalanítsuk a területet, hogy ne érezze a vizelet illatát. Az első pár napban nem szükséges ecetezni a sarok wc-t. A néha-néha mellé sikerült bogyókat szedd össze és tedd bele az alomba. Egy idő után rászokik rendesen és akkor már hivatalosan is szobatiszta lett a nyuszid.

Az almot cseréld minimum két naponta, de naponta a legjobb. Ha gyakran kaparja, akkor érdemes lehet beszerezni egy rácsos wc-t, ez meggátolja, hogy kitúrja belőle. (Valamint megfontolandó az ivartalanítás is, mert a különböző helyek levizelése és az alomkaparás mind az ivarérettség tünete.)

Oszd meg!