Oltások, információk

Az oltások nagyon fontosak, lehet beadatni kombinált oltást a nyuszidnak, ez két halálos betegség ellen is véd. Azonban sokan nem tudják, hogy van egy harmadik betegség is, ami ellen szintén van elérhető vakcina. Ebben a bejegyzésben az oltásokról és a betegségekről szeretnék pár szót említeni, amik elleni védeni kell a nyulad.

Mixomatózis, RHD, RHD2 betegség, törpenyúl, törpenyuszi betegségek, nyuszi oltás, nyuszi betegség, törpenyúl oltás, oltás

Myxomatózis

A Myxomatózist a hímlőt okozó vírus csoport tagja, a myxoma vírus okozza. Bolha, szúnyog, kullancs és a fertőzőtt állattal érintkezve terjed. Fontos, hogy ha a vírust észleled két egymás mellett élő nyuszin, akkor mindenképp mindkettőt orvoshoz kell vinni, bár jobb lett volna a betegség elkapása előtt beadatni a védőoltást.

TIPP! Tavasszal még az első szünyogok megjelenése előtt adasd be nyuszidnak az oltásokat. Oltatni már kb. 5-6 hetes korban lehet, nem kell megvárni a tévhitekkel ellentétben a 3 hónapos kort. Minden évben el kell vinned a kombinált oltásra, így lesz megfelelően védett. (Pestorinnál első oltás után 4 héttel ismétlő oltásra van szükség, aztán fél évente rendszeresen meg kell kapnia, erről lentebb olvashatsz.)

Leggyakoribb kiváltó okok: Szúnyog, bolha, kullancs csípés vagy fertőzött állattal érintkezés.
Tünetei: Szemhéj, orr, ajak, fül, végbél és nemiszervek feldagadása, duzzanata, láz
Kimenetele: Sajnos a betegség sok esetben halállal végződik, nagyon ritkán fogják meg idejében, de ilyenkor is nagy az esélye az állat elpusztulásának. Emberre veszélytelen.
Megelőzése: A megfelelő védőoltással, kombinált oltással. (Pestorin Mormyx, Nobivac Myxo-RHD)

RHD, RHD1

Az RHD a nyulak vérzéses betegsége. Rendkívűl gyors lefolyású és csekély tünettel jár. Hamar halállal végződik. Fertőzött tárgyakkal, cseppfertőzéssel, beteg állattal való éritkezéssel és sokféleképp terjed. Akár a ruhádon, cipőd talpán is becipelheted, ezért fontos az oltás benti nyulaknak is.

Kiváltó okok: Szájon, kötőhártyán át, belégzés, fertőzött állattal vagy tárggyal érintkezés, vírussal fertőzött zöldség, széna, takarmány, kullancs, szúnyogcsípéssel.
Tünetei: Étvágytalanság, véres hasmenés, véres vizelet, habos vagy sima orrvérzés, sárgaság, láz, levertség, nehézlégzés, idegrendszeri problémák.
Kimenetele: Nagy valószínűséggel halál.
Megelőzése: Kombinált védőoltással, máshogy nem nagyon lehet kivédeni a betegséget. (Pestorin Mormyx, Nobivac Myxo-RHD)

RHD2

A nyulak vérzéses betegsége, új variáns. A sima RHD-ből mutálódott vírus. Sajnos az a védőoltás nem védi meg tőle a nyuszit, így külön RHD-2 csoportos oltásokat lehet beadatni neki, mert az RHD-2 elleni vakcina csak nagy tételben kapható. Rendelők oldalán szokott lenni akció erre az oltásra, érdemes figyelned a környékbeli rendelőket, rendelőd.

Kiváltó okok: Ugyanaz, mint az RHD-nél, de kevésbé fertőző, mint elődje, a nyulak nagy része képes átvészelni.
Tünetei: Savós orrfolyás, étvágytalanság, hasmenés, néha sárgaság. Gyakran tünetmentes, hirtelen halállal jár.
Kimenetele: Halálos!
Megelőzése: Eravac vakcinával, rendelőkben keresd az RHD-2 csoportos oltási akciót!

Mixomatózis, RHD, RHD2 betegség, törpenyúl, törpenyuszi betegségek, nyuszi oltás, nyuszi betegség, törpenyúl oltás, oltás

Vakcinák

Ha a nyuszid kapott egy féle kombinált oltást, akkor egész életében ugyanazt kell kapnia. Ezek az oltások nem váltogathatók, keverhetők egymással. Tehát, ha eddig Pestorin oltást kapott, akkor következő alkalommal és minden más alkalommal azt kell kapnia, nem pedig Nobivac-ot és ez fordítva is igaz.

Eravac vakcina
RHDv2 ellen, nem tudni, meddig véd. Bőr alá kell beadni és a beadás után 1 héttel alakul ki a védettség. 4 hetes kortól adható.
Ha most kapott a nyuszid Myxo vagy RHD1 oltást, akkor érdemes 2-3 hetet várni az RHD2 oltás előtt!
Mellékhatások: oltás után láz vagy hőemelkedés.

Myxovac vakcina
Myxomatózis ellen véd 1 évig. Izomba kell beadni és egy hét után kialakul a védettség. 5 hetes kortól adható. Évente ismételni kell.
Mellékhatások: A nyuszid produkálhatja a betegség tüneteit. A beadás helyén kicsi duzzanat előfordulhat, ez nem fájdalmas.

Pestorin Mormyx vakcina
Myxomatózis és RHD1 elleni oltás, 1 évig véd RHD1 ellen és 6 hónapig Myxomatózis ellen. Bőr alá kell beadni és a beadás után 4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség, ezután az ismétlő oltás után 1 héttel már védett lesz a nyuszid. Fél évente kell ismétlő oltásra vinni. 6 hetes kortól adható.
Mellékhatások: Bágyatság, A beadás helyén duzzanat előfordulhat.

Nobivac Myxo-RHD vakcina
Myxomatózis és RHD1 ellen véd egy évig. Bőr alá kell beadni, 5 hetes kortól adható. Immunitás a betegségekre az oltás után 3 héttel alakul ki. Évente kell ismételni. (Nincs szükség az első oltás után 4 héttel ismétlő oltásra, elég ha egy év múlva viszed újra a nyuszid.)
Mellékhatások: Hőemelkedés. Gyakran duzzanat lehet a beadás helyén, ez normális.

A további gyakori betegségekről és tüneteikről itt olvashatsz.

 

Oszd meg!