Általánosan a táplálkozásról

A nyulak fűevő állatok, kiemelten fontos táplálékuk a széna. Nagyon jó rostforrás, amire szüksége van a törpenyuszik érzékeny gyomrának. Szénát mindig kell ennie és bármennyit elfogyaszthat belőle, ugyanis széna nélkül a foga sem fog rendesen kopni, ami folyamatosan nő és emésztési gondjai lehetnek. Ha nem eszi a szénát, akkor csökkentsd a táp mennyiségét, mert ez gyakori gond.
A nyuszik emésztőrendszere csak a növényi táplálékkal birkózik meg, ezt tartsd szem előtt.

Törpenyúl etetése, törpenyuszi etetése, nyuszi etetése, nyúl etetése, nyuszi etetés, nyúltáp, nyúl etetés

Tápot csak napi kétszer adj neki, kisebb marékkal vagy két csapott evőkanállal. Hogy milyen legyen a táp? Kattints ide és olvasd el az erről íródott bejegyzést. A táp nem koptatja a nyuszi fogait, ez hatalmas tévhit. Ha mégis, maximum nagyon minimálisan, erre a széna a legjobb és a rágófa.
Magas rost tartalmú, prémium tápok ajánlottak betegség esetén. Például a Trovet és az Oxbow márkák. Ezek beindítják a bélműködést. Ha egyik fajta tápról másikra át akarjuk szoktatni a nyuszit, akkor azt fokozatosan kell megtenni és nem hirtelen! Mindig adjunk egy kicsit a régi táphoz az újból és fokozatosan csökkentsük a régi arányát, az új tápét pedig növeljük. Egy átszoktatás akár 1-2 hétig is eltarthat.

TIPP! A legjobb és megfizethetőbb táp 6 hónapos kor alatti nyuszinak a Versele Laga Cuni Junior Complete. 6 hónapos kor felett pedig ugyanebből az Adult.

 

A nyuszik foga folyamatosan nő, ezért szüksége van rágható faágakra. Ne rakj be neki bolti fogkoptatót. Ezek hosszútávon veseproblémákat (vesekő) okozhatnak, ha koptatja is a fogát, tályogok alakulhatnak ki. Mészből vannak, ami lenyelés esetén sem tesz jót egy nyúlnak! (Ugyanígy tilos a nyalósó és a mézes rudak és társaik!)

Zöldségeket, gyümölcsöket és egyebeket csak ritkán és jutalomfalatként adj neki! Hogy miket adhatsz neki, arról itt olvashatsz, a mennyiségekről pedig itt!

A nyulak is isznak, szükségük van vízre. A növényekből nyert folyadék nem elég számukra, főleg hogy a törpenyulak nagy része száraztápot és szénát szokott kapni elsődlegesen. Rakj be neki itatót, amiben mindig van friss víz! Erre főleg nyáron kell figyelni, mikor meleg van. (A megfelelő vízhőmérséklet 10-15°C.) Fél liternél kisebb itatót nem érdemes választani.

törpenyúl etetése, nyuszi etetés, nyúl etetése, törpenyuszi etetése

Mit ne adj neki semmiképp sem?

• Túl sok gabonát, olajos magvakat, sőt én egyáltalán nem ajánlom, hogy kukoricát, búzát és ehhez hasonlókat adj neki!
• Tilos a hagyma, burgonya, bambuszrügy – minden olyan, ami keményítőt tartalmaz.
• Ne adj neki tejtermékeket, semmit, ami tej tartalmú, ezeket a nyuszi gyomra nem tudja megemészteni.
• Semmiképp se kapjon sok magas cukortartalmú gyümölcsöket, ha mégis adsz neki, akkor nagyon keveset!
• Nem kaphat száraz kenyeret! Sokan adják neki fogkoptató gyanánt, de igazából nem is koptatja a fogaikat és a kenyér nem tesz jót. A szájban felpuhul a nyuszi nyálától, a gyomorban erjedésnek indul (az élesztő miatt) és ez súlyosan meg is betegítheti kiskedvencünket.
• Citrusfélék – mindenféle citrusféle tilos, mert nagyon savasít!
• Ne etess vele húst! Ahogy a tejtermékeket, úgy ezt sem tudja megemészteni!
• Chips, pizza, mindenféle ilyen dolog szigorúan tilos!
• Bolti zöldségek és permetezett kerti dolgok tilosak, ha nem is azonnal, de hosszú távon halálal végződhet az ezek általi mérgezés.
• Bolti meszes fogkoptató, nyalósó és mézes rudak (ezek egyike sem való nyuszinak)
• Gazdasági nyúltáp – ezt is felejtsd el, ezek hízónyulaknak készülnek, nem törpenyulaknak!
• Nedves füvet vagy növényeket, mert ezektől könnyen felpuffadhat!

TIPP! A nyuszi étrendje magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú legyen! Ez az ideális neki.
Ne adj neki száraz kenyeret, joghurt és tejtartalmú, valamint magas cukortartalmú ételeket, se túl sok friss zöldet! (Pláne ne hozzászoktatás nélkül.)

 

Oszd meg!