Honnan vásároljunk nyuszit?

Sokan írják azt, hogy csak tenyésztőtől vegyünk nyuszit vagy fogadjunk örökbe. Valóban ez az ajánlott mód, azonban nem szeretném elfelejteni, hogy a bolti és egyéb helyről beszerzett nyúl is egy érző lény. Nem akarok senkit lebeszélni a kisállatboltokról és a többi gazdikeresőről sem, bár ezeknek a hátrányait ismerni kell.
(Tudom, megy kampány sok helyen arról, hogy ne támogassuk a boltokat, ne vegyünk onnan törpenyulat, de sajnos az a tapasztalatom, hogy olyan SOSEM LESZ, hogy nem vásárol boltokból senki. Ha pedig látsz egy segítségre szoruló kisállatot és nem tudsz mást tenni, érdemes megfontolni, hogy hazaviszed. Elvégre szüksége van Rád.)

törpenyúl vásárlás, törpenyuszi vásárlás, nyuszi vásárlás, nyúl vásárlás, örökbefogadás, törpenyuszi örökbefogadás, törpenyúl örökbefogadás

Honnan vásároljunk?

Tenyésztő – Egy jó tenyésztő megfelelően gondozza a nyulait, ügyel arra, hogy ne kapjanak el semmi betegséget és genetikailag is rendben legyenek. A nyuszik mellé ad származási lapot és törzskönyvet is (a kettő nem ugyanaz). Vásárlás előtt és után is számíthattok rá tartásuk kapcsán. Sok tenyésztő garanciát vállal a kiskedvencre, akit elad, éppen azért, mert nem az anyagi haszonszerzés vezérli, hanem a nyuszik szeretete. A tenyésztőtől vásárolt nyuszi ugyan nem olcsó, de megéri elsődleges opcióként megfontolni, mert az igényes tenyésztőtől beszerzett kisnyuszi megfelelő tartás mellett hosszabb életű lesz. (Sajnos ma már vannak olyan tenyésztők, akik így hívják magukat, de igazából közük nincs hozzá, mert szimplán csak szaporítók. Itt olvashatsz a szaporítókról és hogy hogyan ismerd fel őket.)

Menhely, örökbefogadás – A menhelyen található nyuszik nagy része oltva és kezelve van. Igaz, nagy részük már nem kicsi, de ők is szeretnének családot, egy gazdit, aki foglalkozik velük, a tenyésztő után ezt a választást támogatom a legjobban! Sajnos kevés nyulas menhely van, de itt van példának egy: Első Nyúlmentő Alapítvány.
Hatalmas pozitívum, hogy ha menhelyről választunk kiskedvencet, nagy eséllyel megmentünk egy életet és ez azon felűl, hogy jócselekedet, nagyon jó érzés is tud lenni. Sok menhelyi nyuszi él egészséges és boldog életet befogadás után, bár ebben még mindig a tenyésztőtől beszerzett nyulak állnak az első helyen.

Kisállatbolt, állatkereskedés – Az állatkereskedésben kapható nyulak nagy része nem leinformálható, nem is tartják őket megfelelően – sok nyuszi kis helyen, nemek szerint sincsenek elválasztva, nincs víz, széna – az is előfordulhat, hogy már vemhesen kerül hozzánk. Azt se tudják megmondani, mennyi idősek, milyen neműek, fajták vagy, hogy mikor születtek. Nem nagyon értenek a nyuszitartáshoz és rossz tápot, rossz tanácsokat adnak.
Gyakran megesik az is, hogy hazudnak a korukról, mert kicsiként még sokkal cukibbak és hamarabb elviszik őket, de ennek hátránya, hogy az ajánlott idő előtt elválasztják a kicsiket a szüleitől. Semmiféle származási lapot nem kapunk a nyuszi mellé, ezekből is látszik, hogy az anyagi haszonszerzés vezérli az ilyen boltokat és nem érdekli őket, hogy hova kerül, mennyire tapasztalt a jövendőbeli gazdi, csak a pénz számít.

Nekem az első kereskedéses nyuszimnál azt mondták, hogy 3-4 hónapos kor után kell oltatni, pedig ez nem igaz, mert már kb. 5 hetesen érdemes védőoltást kapniuk és ajánlottak mellé egy hízónyulaknak való tápot. Sajnos ez a nyuszi fél évnél tovább nem élt, akkor még tapasztalatlan voltam. Minden előjel nélkül elment. Azt sem tartom kizártnak, hogy túltenyésztett vagy génhibás volt. A tudat vígasztal, hogy utolsó hónapjaiban boldog volt, szerettük nagyon és nem rossz kezekbe került vagy a boltban élte le a hátralévő életét.
Természetesen meglehet, hogy nem minden kisállatbolt ilyen, de úgy vettem észre, hogy a fent leírt felfogás az általános.

Apróhirdetési oldalakról, csoportokból – Nagyon gyakori, hogy egy család kisgyereknek megvásárol egy nyulat – főleg húsvétra – és később megunják, hogy gondoskodni kell róla vagy költözés, egyéb okok miatt kell megválniuk állatuktól. Néha ezek a törpenyulak nem találnak gazdára, menhelyen kötnek ki – rosszabb esetben csak simán kidobják őket, de ha megtetszik egy ilyen nyuszika, akkor alapos körbekérdezés után szintén jó választás lehet.
Köztük is előfordul idősebb, fiatalabb – pl. vemhes anyanyuszi miatt. Egyre figyelj mindenképpen: ha valaki tényleg szerető családot vagy hasonló okok miatt keres gazdit a régi nyulának, akkor nem fog érte nagy összegeket kérni. Aki pénzért árul kisnyulakat (és nem a ketrecért vagy a felszerelésért kér jelképes összeget), az nagy eséllyel szaporító és a pénzért csinálja.

Amiért nem akarok lebeszélni senkit sem, a kisállatboltról vagy az interneten talált megunt nyuszikról, az pedig az, hogy egy nyuszi – akárhonnan van – érző lény és minden nyúl megérdemel egy szerető gazdit! Ha beleszerettél, akkor vidd haza – azért lejjebb böngészd át, hogy mire figyelj választáskor. Lehet, hogy te leszel egy ilyen nyuszinak a megmentője vagy esélye egy boldog életre és ez sem utolsó szempont, a szaporítók támogatását viszont igyekezzük elkerülni.

törpenyúl, törpenyuszi, nyúl, nyuszi vásárlás, nyúl vásárlás

Mire figyeljünk választáskor?

Honnan tudhatod, hogy egészséges-e a nyuszi? Teljes bizonyossággal sajnos sehonnan, de az ellenkezőjére van bőven elég tünet, amikre érdemes odafigyelni. Pár pontban igyekeztem összefoglalni, hogy mik azok, amik árulkodó jelek lehetnek, hogy a kisállattal nincs minden rendben.

• Az a jó, ha a nyuszi érdeklődik, figyel, mocorog és barátkozik.
• Nem túl kövér és nem túl sovány, éppen jó húsban van.
• Szépen áll két lábra és gond nélkül tud ugrálni.
• Nem csipás a szemük, nem könnyeznek és nincsenek könnyezésre utaló jelek (például nedves szőr a szem környékén)
• A karmai nem hosszúak, nincsenek túlnőve, letörve, stb.
• Ha tudjuk, ellenőrizzük az első fogakat is, hogy nem nőttek-e túl.
• Az ivarszervei tiszták, nincs rajtuk semmiféle váladék és nincs megduzzadva.
• A fülei tiszták, nincsenek rajta vagy benne sebek, sem atkára, egyéb élősködőre utaló nyomok.

A betegségekről és a tünetekről az Egészség menüpont alatt tudsz olvasni, ami további hasznos segítség lehet.

Milyen fajtát?

Nem nagyon szeretnék itt belemenni a nyuszifajtákba és felsorolásukba, rengeteg fajta van és mind más jellemzőkkel rendelkezik, szóval csak érintőleg szeretnék pár gyakori fajta jelleget jellemezni, ami esetleg számíthat a kiválasztásnál.

Hosszúszőrű fajták (Oroszlánfejű törpenyúl, angóra, stb.): Őket olyanoknak ajánlanám, akiknek van idejük vágni, ápolni a szőrüket, mert ezek a fajták jobban igénylik ezt. Gyakran kell fésülni őket és többször kell nekik szőroldópasztát is adni, hogy a nyalogatáskor lenyelt szőr ne okozzon náluk bajokat. Valóban nagyon aranyosak, de ha nincs türelmed a szőrével bajmolódni, akkor kerüld a fajtát.
Rövidszőrű nyulak (Holland törpe – kis fülekkel, szatén kosorrú, stb.): Ezeket a nyuszikat is ugyanúgy kell fésülni, de nekik nem igazán szükséges vágni vagy vágatni a szőrüket. Elég, ha otthon kifésülgeted – ami kiemelten fontos vedléskor, csakúgy, mint a szőroldó paszta.

Milyen neműt?

A nemek megállapításában és a nemek kiválasztásában itt találsz segítséget.

Oszd meg!