Hőguta megelőzése a nyári melegben

törpenyuszik, hőség, nyuzik nyáron, nyuszi hőség ellen, törpenyúl hőség ellen, hőguta ellen, nyuszi

Megjött a nyár, tombol az emberek számára is nehezen viselhető hőség. A nyuszik számára megfelelő hőmérséklet kb. 24-25 °C. Ez felett már nagyon meleg van nekik. Szeretnék néhány tippet megosztani, mit tehetsz értük és azért, hogy elkerüld, hogy hőgutát kapjon!

•  A törpenyuszik a hőt a fülükön át adják le, ha megérintve érzed, hogy a füle nagyon meleg, akkor éppen hőt ad le, tehát nekik ez olyan, mint amikor te izzadsz. Ilyenkor érdemes intézkedni, mert a nagyon nagy melegekben akár hőgutát is kaphat. Az alábbi pontokban próbálok pár hasznos tippet adni, hogyan tudod neki kellemesebbé tenni a környezetet.

•  Csempe, járólap darab a ketrecbe: Jó szolgálatot tehet egy nagyobb csempe vagy járólap, hiszen ezek általában visszahűlnek, hűvösebbek. A nyuszid ráfeküdhet, ha úgy érzi, hűtenie kell magát.

•  Nedves törölköző a ketrec tetejére, esetleg rá jó pár jégakku. (A hideg levegő lefele áramlik, a nedvesség pedig ahogy párolog, hőt von el a környezettől, így kellemes időt lehet csinálni a ketrecbe.)

•  Fül nedvesítése: Ha nagyon meleg a füle, akkor célszerű úgy megnedvesíteni langyos vízzel, hogy a hallójáratba még véletlenül se kerüljön víz. Az elpárolgó víz hőt von el, tehát segíthet! (Száradás után újra nedvesítheted a fülét).

•  Kaphatóak zselés hűtőmatracok is, amiket hűtőbe helyezés után a ketrecébe rakhatsz. Ezeket csak abban az esetben ajánlom, ha a nyuszid nem rág meg mindent ész nélkül.

•  Klíma és ventillátor is jó megoldás, arra fontos odafigyelni, hogy egyik se közvetlenü a nyuszira fújja a hideg levegőt, mert könnyen gond lehet belőle (érzékenyek a huzatra, emberre is ártalmas a túl sok klíma használat).

•  Törölközőbe csavart fagyasztottvizes palack. Ezek mellé oda tud kuporodni, mikor nagyon melege van és olcsó hűsítési módszer.

•  Mindig legyen a nyuszik előtt friss, hűvös víz. (A megfelelő vízhőmérséklet egyes állítások szerint kb. 10-15 fokos.) Cseréld gyakran a vizét, ne hagyd hogy felmelegedjen!

Ha esetleg szükség lenne rá, de remélem nem lesz, akkor pedig egy pár szó a hőgutáról és a tüneteiről…

Hőguta

Oka: Hőség, zárt, szellőzésmentes helyen való tartás, túlzott napsütés, fülledt helyen tartás, árnyék hiánya.
Tünetek: Szapora légzés, lihegés, bágyadtság, gubbasztás vagy bolond ugrálás, remegés, mozgászavar, eszméletvesztés.
Megelőzése: A nyári melegben megelőzheted a hőgutát, ha nem a napon tartod a ketrecet és gondoskodsz róla, hogy megfelelően tudjon hűsölni. Tehetsz be neki csempét, amire ráfekhet vagy törölközőbe csavart hidegvizes, fagyasztott vizes palackot. Akár a ketrec tetejére, törölközőre rakott sok-sok jégakku is megoldás lehet (a hideg levegő lefele száll). Nagyon nagy melegben a fülek megnedvesítése langyos vízzel is segíthet, a fülükön át adják le a hőt (a hallójáratba ne menjen víz).
Mit tehetsz? Először is előzd meg a bajt, de ha nem sikerült, tedd hűvös helyre a nyuszit, nedvesítsd be a fülét LANGYOS vízzel. Tegyél rá egy nedves, langyos törölközőt és próbáld itatni. Ha nem javul a helyzet, akkor futás az orvoshoz!

Remélem, tudtam segíteni és a nyuszid kellemes környezetben fogja átvészelni a nyarat!

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük