Külső, belső élősködők

Ebben a bejegyzésben szeretnék segíteni a külső-belső élősködők elleni küzdelemben és felismerésükben. Bent tartott nyusziknál is előfordulhat. Fontos, hogy ha valamelyik állatunknál élősködőt tapasztalunk, minden állatot érdemes kezelni, akivel érintkezett (kutya, macska, tengerimalac).

törpenyúl élősködők, nyuszi élősködők, nyuszi bolhás, nyúl bolhás, törpenyúl bolha, nyúl féreg, nyuszi férges, törenyúl férgek, nyuszi atkás, atka

Gyakori élősködők és tünetek

Nagyon fontos minden esetben a megelőzés és a tisztántartás, akár kinti, akár bent, lakásban tartott nyuszinál. Ezeket az élősködőket akár a ruhádon, cipődön is becipelheted. Az adagolásokról és a szerekről itt olvashatsz. (SH-Rodemectin, SH-Ivermectin cseppekkel tudod megelőzni nagy részüket, ezt 2-3 havonta érdemes cseppenteni – a súly alapján kiszámolt mennyiséget.)

Kokcídiózis

Oka: Coccidia egysejtű parazita
Tünetek: Fiatal nyulaknál étvágytalanság, hasmenés, sok víz fogyasztása, 3-6 hetes nyuszik elpusztulása. Felnőtt nyulaknál tünetmentes legtöbbször, kárt nem okoz.
Megelőzése: Gyógytápok, kokcidiumok adása, fertőtlenítés. Vagy Trisulmix por vagy Coccifort, de a kettő együtt nem adható, válasszuk az egyiket.
Mit tehetsz? Állatorvoshoz vidd el a nyuladat!

Passalurosis (fonálféreg)

törpenyúl, széklet, férgek a nyuszi székletében, nyuszi férges, férges nyúl székletOka: Ruhán, cipőn behordott peték, fertőzőtt helyen sétáltatással összeszedett fertőzés. Más állat általi fertőzés.
Tünetek: Férgek nyomai a székletben, ez már nagyon erős fertőzöttséget feltételez.
Megelőzése: Ne vidd a nyuszit nyilvános terekre, mosd és szárítsd meg a zöldségeket, füvet, a szénát tedd szénatartó rácsba, naponta mosd az almot forróvízzel legalább. SH-Rodemectin, SH-Ivermectin cseppekkel tudod megelőzni.
Mit tehetsz? Állatorvos kezelje a nyuszid, ha ez nem megoldott, akkor Ferdocat paszta ajánlott 3 napig, ez alatt a 3 nap alatt minden nap többször cseréld az almot és fertőtlenítsd a holmijait, mert könnyen visszafertőződhet! Ha van macskád, kutyád a nyuszi mellett, őket is kezeld!

Bolha

Oka: Spilosyllis cuniculi.
Tünetek: Viszkető, piros bőr, szőrhullás, piros csípések, megfigyelhető a bolhák fekete pont szerű széklete vagy akár maga a bolha is.
Megelőzése: SH-Rodemectin, SH-Ivermectin cseppekkel tudod megelőzni. Ne tarts a nyuszid mellett bolhás kutyát, macskát vagy kezeld őket megfelelően!
Mit tehetsz? Nyusziknak valo Spot On cseppekkel kezeld, vidd állatorvoshoz, aki ad neki megfelelő szert! Ne fürdesd meg semiképp sem, a nyulakat nem szabad fürdetni! Ajánlott cseppek: SH-Rodemectin, SH-Ivermectin.

Rühösség, atka

Oka: Rühatka.
Tünetek: Testfelületen lerakódott hámlás, pörk. Foltokban hiányzó szőr, fülben látható “korpajellegű” nyomok.
Megelőzése: SH-Rodemectin, SH-Ivermectin cseppek, megfelelő tisztántartás.
Mit tehetsz? Állatorvos kezelje, egyéb esetben SH-Rodemectin, SH-Ivermectin cseppek. Ne fürdesd!

Képek forrása: Medirabbit.com

Oszd meg!