Tévhitek

nyuszi répa, Törpenyuszi, törpenyuszi tévhitek, törpenyúl

A nyuszik répát esznek
Ez hatalmas tévhit, a nyuszik számára a répában sok cukor van és a sok cukor embernek sem egészséges, nem hogy nyuszinak. Répát ritkán – hetente egy vagy két alkalommal pár karikát – lehet neki adni, de többet nem érdemes, ha egészséges törpenyuszit szeretnénk. Az elsődleges táplálékuk fűevő állatok révén a széna. Ha érdekel a nyuszik táplálkozása, mit adj nekik, kattints ide.

Ha a nyuszi füle meleg, akkor lázas
Szintén egy általános tévhit. Mivel a nyuszik a hőt a fülükön keresztül adják le – akár egy nagy rohangászás után is – így elég sokszor lennének lázasak, ha ez megállná a helyét. A kisállat lázát mindig a végbélben mérjük, nem a füle alapján.
Ha a törpenyuszi füle meleg, az csak azt jelenti, hogy a testnek hőt kell leadnia (például ha neked meleged van, akkor izzadsz, de ha nincs meleged, akkor nem izzadsz. Ha csak simán meleged van, neked sem feltétlenül van lázad.)
Nagyon meleg a nyuszid füle? Ha ezt tapasztalod, akkor érdemes egy kicsit bevizezni neki, hogy így segíts neki lehűlni – például nyáron a hőségben hasznos -, de oda kell figyelni, hogy a hallójáratba ne kerüljön víz.
Ha az a gyanú merül fel, hogy a nyuszid lázas, akkor inkább vidd szakértőhőz, aki megméri a testhőjét és kezeli, ha szükség van rá.

A nyusziknak nincs szükségük oltásra
A törpenyusziknak igen is szükségük van oltásra, három igen veszélyes és halálos betegség ellen is létezik számukra védőoltás. HIába van egy nyuszi a lakásban tartva, ezeket a betegségeket a szúnyogok bejutásával is elkaphatja, esetleg a cipődön is behordhatod neki, elég ha olyan helyre keveredik a nyuszi, ahol előtte a koszos cipőddel jártál. A szóban forgó három betegség pedig a következő:
Mixomatózis (vérszívó rovarok – szúnyogok, bolhák – által terjesztett betegség)
RHD (nyulak vérzéses betegsége)
RHD2 (nyulak vérzéses betegségéből mutálódott vírus, az RHD oltás nem véd ellene, külön vakcina van rá)
A benti nyuszit is érdemes legalább az RDH és a Mixomatózis elleni védőoltással beoltatni. Az oltásokról  és a három betegségről itt olvashatsz.

A nyuszinak elég egy kis ketrec, nem is igényel sok foglalkozást
Az egyik legnagyobb tévhit. Egy nyuszinak minimum 100×50 cm-es ketrec kell és ebből a méretű ketrecből is gyakran ki kell engedni szaladni és foglalkozni kell vele. Ha sokáig van ketrecben, akkor el is hízhat és mozgás hiánya lehet, ha pedig nem foglalkozol vele eleget, akkor könnyen áldozatúl eshetnek az “unalmának” a bútorok és sok egyéb, hiszen a nyuszik unalmukban szeretnek rágcsálni, “rosszalkodni”. Ha érdekel, hogy milyen a megfelelő ketrec, kattints ide.

A nyuszikat fürdetni kell
Oltári nagy marhaság. A nyuszik kifejezetten tiszta állatok, nincs szükségük fürdetésre és nekik egy “pancsolás” nagyon nagy stressz. Hiába árulnak nyusziknak való samponokat, ezek mind felesleges holmik, hiszen nem célszerű vegyszerekkel tisztítgatni a szőrét, amit később nyalogat. Ha nagyon sok víz éri a szőrüket, akkor nem tud rendesen megszáradni és a szőre alatt akár még be is pállhat a bőre, ami további gondokat, korpát is okozhat.
Ha mégis nagyon koszos lenne a nyuszid – például széklet ragad a szőrébe – és nem takarítja magát megfelelően, akkor sem szabad megfürdetni, bőven elég, ha az érintett területet áttörölgeted neki langyos vizes ronggyal, mindenféle vegyszer nélkül.

A nyulak tartása olcsó
Sokan szereznek be nyuszit, mondván, hogy nagyon olcsó tartani, ám arról nem szól a fáma, hogy a törpenyuszik nagyon érzékeny állatok és gyakran kell velük orvoshoz rohanni, ami bizony nem kis összeg. Nem beszélve arról, hogy nem elég nekik a legolcsóbb magos táp, persze nyilván megeszik, de ha sokáig szeretnénk élvezni a társaságukat, akkor az igen is többe kerül. Hamarosan lesz egy bejegyzés, hogy mégis mennyibe kerül a nyuszi tartása, csak hogy eloszlassam ezeket a tévhiteket.

A törpenyulat a fülénél fogva is fel lehet emelni
A nyuszink felemelésének a megfelelő módja az, hogy ha alá nyúlunk és mindkét kezünkkel stabilan tartjuk. A régi bűvésztrükkök miatt hiszik azt, hogy a nyuszit a fülénél vagy a grabancánál fogva kell felemelni. A bűvész is a fülénél fogva húzta ki a nyulat a kalapból, ám ennek nem ez a helyes módja! Ha a nyuszit a fülénél fogva emelgeted, azt nem fogja díjazni – megkockáztatom, hogy még fáj is neki.

A nyuszik nem isznak vizet
Sokszor hallom nyulaknál és tengerimalacoknál is azt a tévhitet, hogy nem isznak vizet, mert a folyadékot a friss zöldekből nyerik ki, de ez nem igaz. A nyusziknak is szükségük van vízre, sőt az az egyik, aminek mindig előtte kell lennie, csak úgy mint a szénának! Egy törpenyuszi egyébként sem kaphat annyi friss zöldet, hogy a folyadékmennyiséget, amire szüksége van, kinyerje belőle. Ha nincs itató a nyuszidnál, akkor sürgősen rakj be neki egy kerámia tálba vizet vagy szerezz be neki egy szelepes, golyós itatót.

Oszd meg!