Miből, mennyit?

nyuszi adagok, nyuszi etetés, mennyit adjak, nyúl, törpenyúl, törpenyuszi

Pár szóban szeretném megfogalmazni, hogy miből és mennyit kell adni a nyuszinak naponta, mert ez kapcsán is terjeng rengeteg tévhit. Sokan túletetik őket, ez pedig túlsúlyhoz vezet. Egy kisnyúl csak szénát és tápot ehet 3 hónapos koráig! Mást nem szabad neki adni!

• Széna
Folyamatosan legyen a nyuszi előtt, ha hasmenése van, akkor pedig csak szénát kapjon. Mindig annyit rakjunk a szénatartóba, amennyit hamar megeszik! A széklettel szennyezett szénát ki kell venni a ketrecből! Otthon is tartsunk szénát, a széna az egyetlen, amiből korlátlan mennyiséget megehetnek a nyuszik! Hogy milyen a jó széna? Kattints ide!

• Friss víz
Korlátlanul legyen előtte! Néha az itatót is ki kell mosni vagy friss vízre cserélni a benne lévőt. Figyeljük, ha nagyon kevés a nyuszi vize, pótoljuk neki!

• Faágak, azaz fogkoptatók
Érdemes sokat beszerezni a rágható faágakból. (Itt tudod elolvasni, hogy milyen faágak nem mérgezők.) Egész nap lehet előtte, had kopjon a foga. Ha nem koptatja a fogát megfelelően, könnyen fogproblémák léphetnek fel.

• Táp
A törpenyúl napi adagja maximum naponta két részletben elosztva 1-1 kisebb marék (1 csapott evőkalnálnyi). Ne kapjon ennél többet, mert hamar el fog hízni vagy a széna evés rovására fog menni. (Sőt, ha nem eszik elég szénát, akkor még kevesebb tápot adjunk neki.) A beteg és lábadozó nyuszi kapjon rostban gazdagabb, energiadúsabb eleséget! Segítség a táp választáshoz.

• Szárított gyógynövények
Hetente 2-3 alkalommal érdemes adni nekik, maximum egy laza evőkanállal.

• Friss zöldségek, gyümölcsök
Csak 3 hónapos kor után, fokozatosan szoktatva kaphat a nyuszi. Bővebben itt olvashatsz arról, hogy hogyan tudod hozzászoktatni és miket adhatsz neki! Nagyon fontos, hogy a gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, így ezekből maximum egy-egy szeletet kaphatnak 2-3 naponta! Ne tömd tele répával és almával.

• Jutalomfalatok, nasik
Alkalmanként kaphat, de nem minden nap. Nem szabad túlzásba vinni. Miket adhatsz biztonsággal a nyuszinak? Olvasd el itt.

törpenyúl etetése, nyuszi etetés, nyúl etetése, törpenyuszi etetése

TIPP! Ha már megvan a baj és túlsúlyos a nyuszi, ne vonjuk meg hirtelen az adagot, hanem fokozatosan csökkentsük. Engedjük ki többet szaladni, mozogni. Szép lassan lejjebb fog menni a súlya.

Oszd meg!