Széklet, vizelet típusok

Ebben a bejegyzésben a normális és a betegségre utaló széklet és vizelet típusokról olvashatsz. Ha rendellenességet tapasztalsz nyuszidnál, azonnal fordulj orvoshoz! Mindenféle hasmenés és lágyabb széklet probiotikumos kezelést igényel!nyuszi narancssárga vizelet, nyuszi vizelet, nyuszi pirosat pisil,narancssárga nyúl vizelet, nyuszi pisi színei, nyuszi széklet, törpenyúl széklet, nyúl széklete, nyuszi széklete, nyuszibogyók, nyúlbogyóNormális bogyók
A nyuszibogyók általában szagtalanok, de ivarzáskor normális, hogy ha erős szaguk van! Egy egészséges nyuszi két féle bogyót “gyárt”. Az egyik a kb. körömnagyságú (kölyök nyusziknál lehet kisebb is) fényes vagy fénytelen, szagtalan gombóc. Ugyanígy normális a széna színű bogyó. A színe változhat világos barnától a majdnem feketéig.

Lágybélsár
Fürtös, fényes felületű bogyóhalmaz. Ez utóbbit ritkán láthatod, mert a nyuszik már rögtön a végbélből elfogyasztják őket, hiszen számukra még fontos vitaminokat tartalmaz.

Problémára utaló jelek

Láncos, szőrrel összekötött bogyók.
A nyuszid túl sok szőrt nyelt le. Vedléskor segíthet a fésülés és a szőroldó paszta, amikről itt olvashatsz. Ha nem vedlik és ilyen bogyókat tapasztalsz, akkor is érdemes szőroldó pasztát vagy 100%-os BIO vízzel higított ananászlét kapnia.

Túl lágy, folyékony, híg széklet, hasmenés
Híg, túl puha, sárgás, világosabb színű, esetleg folyékony széklet. Betegségre is utalhat! Érdemes kezelni a nyuszipatikádban tartott megfelelő “gyógyszerekkel” – probiotikumot adj neki mindenképp, ha nem tudod azonnal orvoshoz vinni, de a legjobb, ha megmutatod szakembernek! Gyakran okozza túl sok zöldeleség, friss zöldek hozzászoktatás nélküli adása. Ne adj neki mást hasmenés esetén, csak szénát, ez a nyusziknál a diéta! Néha mérgezés vagy akár halálos kimenetelű bélprobléma is okozhatja!

Nyálkás széklet
A széklet folyékonyabb, nyálkát tartalmaz, komoly betegségre, bélgyulladásra vagy egyéb problémára utalhat! Minél hamarabb keress fel kisállatoddal egy megfelelő képesítésű orvost!

Férgek a székletben
Ha már a székletben férgeket találsz, akkor érdemes felkeresni az orvosotok, mert nagy lehet a fertőzöttség. Ilyenkor nagy eséllyel Ferdocat pasztát fog kapni és 3-4 napig minden nap fertőtleníteni, tisztítani kell a területét és a kellékeit is! Ha ezeket nem végzed el megfelelően, hamar visszafertőződhet. Ha tudsz, vigyél az orvosodnak bogyókat, amiben férget találtál, így pontosan meg tudja állapítani, hogy milyen kezelés szükséges.
A férgesség megelőzése érdekében érdemes a nyuladnak 2-3 havonta SH-Rodemectin vagy Ivermectin Spot On cseppet adni!

Vizelet típusai

nyuszi narancssárga vizelet, nyuszi vizelet, nyuszi pirosat pisil,narancssárga nyúl vizelet, nyuszi pisi színei

A normális vizelet színe a tejfehértől a sötét narancssárgáig teljesen normális. Egyes eledelek, rágcsálnivalók megszínezhetik a nyuszid vizeletét. Például a pitypang, répa, cékla, sőt még a táp is kiválthat narancssárgás színt.
A vizeletben a vér az egyetlen nem normális és azonnali kezelést igénylő tényező!

 

TIPP! Ha a szöveges leírás nem elég: képek és segítség a Medirabbit.com oldalon ide kattintva elérhető!

 

Oszd meg!