Érkezés előtt és után

nyúlketrec, ketrec, nyuszi érkezése, nyúl érkezése, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, nyuszi tartás kellékei
Ferplast Rabbit 140 nyúlketrec – kép forrás: 220volt.hu

Ha már biztos, hogy nyuszit szeretnél, mert elolvastad, milyen az élet egy nyuszival – mik az előnyei, hátrányai és azt is tudod, honnan, milyen neműt és fajtát, akkor ideje továbblépni.

Érkezés előtt

1. Ha tudod, hogy hamarosan nyuszigazdi leszel, akkor elsődleges szempont, hogy még érkezés előtt be kell szerezni az alapvető eszközöket:

• Ketrec (Minimum 100×50 cm)
• Ketrec berendezés (szénatartó, itató, etető tálka, sarok wc, házikó + szórakoztató játékok)
• Megfelelő táp (ha a nyuszi tenyésztőtől van, ő ad a jelenlegi tápból)
• Jó sok minőségi széna
• Fapellet vagy alom (a sarok wc-be)
• Hordozó, amiben hazaszállítod a nyuszit!
(Az eszközökről itt olvashatsz bővebben)

2. Találd ki, hogy hol lesz a ketrec és egyben a nyuszi helye. Olyat válassz, ahol se túl hideg, se túl meleg és huzat sincs. (Radiátor, ablak alatt és az ajtó mellett ezzel kizárva.) Lehetőleg utána is maradjon ott a ketrec a következő pár hétben, ahova most elhelyezed.

TIPP! Érdemes olyan szobába vagy helyre rakni, ahol sokat vagyunk vagy mozgunk, így nem lesz annyira magányos a nyuszi és hamar meg fog szokni minket, viszont a hálószobába nem ajánlom, ha rosszul alszol.

3. Minden megvan? Akkor – ha még nem tetted meg – takaríts ki minden eszközt, a ketrecet és a sarok wc-t ecettel vagy Sanytollal. Utána öblítsd el alaposan forró vízzel. Erre azért van szükség, mert a nyuszi mindent megnyalogat, megrág és senki sem tudja, hogy ezek az eszközök milyen raktárban és helyeken lehettek előtte. A tisztán tartásról és a fontosságáról itt olvashatsz bővebben.

4. Rendezd be a ketrecet, rakj mindent oda, ahova szeretnéd. Tegyél a sarok wc-be almot, az itatóba vizet. Helyezd el a tálkát és a szénatartót is. Alakítsd ki a nyuszilakot.

TIPP! A szénatartót tedd olyan helyre, hogy a sarok wc-be kelljen másznia, hogy elérje. Kevesebb bogyó lesz szanaszét, ugyanis a nyuszik evés közben bogyóznak a legtöbbet.

5. Kész a nyuszi helye, indulhatsz az új családtagért!

nyúlketrec, ketrec, nyuszi érkezése, nyúl érkezése, nyúl kellékek, nyuszi kellékek, nyuszi tartás kellékei

Érkezés után

6. Ha megjött a nyuszi, akkor tedd be a helyére és hagyd békén pár napig. Tudom, nehéz megállni, de ilyenkor nyugalomra van szüksége, épp elég neki a sok hirtelen változás. Idő kell, hogy megszokja a helyét és téged is. Az első egy hétben ne is engedd ki és kezd el szobatisztaságra nevelni. Leírás a nevelésről itt található.

TIPP! A talpfekély megelőzése érdekében, ha már “ketrec tiszta” a nyuszid, tegyél a ketrecbe egy szőnyeget, de figyeld, hogy ne rágja (ha rágja, vedd ki). A kemény műanyag megviseli a nyulak talpát.

7. Ha letelt a pár nap, ülj oda a ketrec mellé – de ne piszkáld – és kezdj el “beszélgetni vele”. Tudom, ez elsőre viccesen hangzik, de így fogja megszokni a hangod és a jelenléted (később már magadtól is beszélni fogsz hozzá).

8. Kibírtad az egy hetet? Megbarátkozott veled a nyuszi? Szobatiszta is lett? Akkor itt az ideje, hogy végre szabadon engedd a lakásban. (Remélem, utána olvastál, gondoskodtál a kábelvédelemről és magasra tetted a szobanövényeket is?)

TIPP! Ha parkettád vagy csúszós padlód van, tegyél le a nyuszinak egy szőnyeget. Hosszútávon nem tesz jót nekik a csúszkálás, izületi problémái lehetnek tőle!

9. Gratulálok, nyuszi gazdi lettél! Ha segítségre van szükséged, látogasd meg az oldalt, hiszen sok hasznos infó lesz itt a számodra a későbbiekre is.

TIPP! A kábeleket rejtsd műanyagdobozokba, vagy bútorok mögé, a kilógó részekre pedig húzz műanyag kábelvédőt!

Boldog nyuszis éveket kívánok!

 

Oszd meg!