Nyuszi a kertben 2. rész

törpenyuszi, kullancs, nyuszi, kullancs a nyusziban, kullancs a nyúlban, ultrahangos kullancsriasztó, törpenyuszi kullancsriasztó, kullancsok ellen

Sok gazdi talál kullancsot a nyuszijában. Tudni szeretnéd, hogy veszélyes-e? Hogyan védekezhetsz ellene és hogyan távolítsd el? Kattints és olvasd el a bejegyzést!

A kullancs a kerti nyulaknál gyakori probléma. Alapvetően nem veszélyesek, ha megkapta az oltásait, viszont nem árt figyelni. Még egyszer szeretném kiemelni, hogy a kertbe engedés alapvető feltétele a meglévő RHD-Mixomatózis oltás, ezek nélkül az egész egy az egyben orosz rulett. Mindkét betegség nagy eséllyel halálos, oltás nélkül nem kizárt, hogy kullancstól is összeszedheti a betegségeket.

Kullancsok elleni védekezés

Sokan ajánlgatják az SH-Rodemectin és SH-Ivermectin cseppeket (élősködők elleni Spot-On csepp), adott weboldalakon szerepel is, hogy testnedvekkel táplálkozó élősködök ellen megfelelő, azonban kullancs ellen nem véd egyik sem, hiába van feltüntetve.

Sokat bogarásztam, mire találtam egy viszonylag megfelelő megoldást, ami nem vegyszeres és ártalmatlan a kiskedvencedre.
Ez pedig az ultrahangos kullancsriasztó. A vélemények megoszlanak róla, egy próbát mindenesetre megér, ha te magad nyugodtabb lennél tőle.
Az ilyen kullancsriasztó használata emberre és kisállatra veszélytelen, környezetbarát. Az ultrahang nem zavarja az állatot, viszont a bolhákat és a kullancsokat kellőképp távoltartja másfél méteres hatósugárban. (Azért fontos megemlíteni, hogy élősködőkkel nagyon fertőzött területen nem 100%-os a védelem, de semmilyen termékkel sem az!)

Kiegészítés a petissimo.hu* weboldalról:

“Néhány tudnivaló a termékek használatáról, melyet érdemes szem előtt tartani:
– a terméket a hatékony védelem érdekében a teljes kullancsszezon alatt állandóan a védeni kívánt kisállaton érdemes tartani
– a készülék rácsos oldalát rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a por vagy egyéb piszok nem zárta-e el az ultrahang útját
– a készülék vízzel való érintkezés után átmenetileg nem működik, azonban annak kiszárítását követően ismét védelmet nyújt (nem vízálló, de cseppálló)
– kullanccsal erősen fertőzött területen (kullancsfészek fölött elhaladva) előfordulhat, hogy néhány kullancs felmászik az állatra, de az ultrahang hatására a legtöbb esetben az élősködő igyekszik „elmenekülni”, megakadályozva annak megtapadását, befúródását a kisállat bőrébe
– a különösen kullancsos területeken és az olyan kisállatok esetében, melyek különösen érzékenyek és fogékonyak a kullancsokra – minden szakember egyöntetű javaslata szerint – az ultrahangos készülék csak más egyéb ismert módszerekkel együtt alkalmazva jelenthet csaknem 100%-os védelmet
– a termék feltalálója és a tesztelő olasz egyetem tanulmányai felhívják a használók figyelmét, hogy a kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy a készülék folyamatos használata számottevően csökkenti a kullancsok „támadását”, vagyis azoknál a kisállatoknál, melyeknél a készülék használata ellenére előfordul egy-két kullancs, a készülék használata nélkül nagyságrendekkel több kullancs volt észlelhető a kisállaton.”

Az alábbi oldalon szintén megtekinthetőek a vélemények a termékről.

Fontos! Kutyás és macskás nyakörveket és szereket törpenyúlon használni tilos, mérgezés lehet belőle! Ha mindenképpen szeretnél egyéb szereket használni, kérdezd meg az állatorvosod, mit ajánl!

kullancs kiszedés, kullancs eltávolítás, törpenyuszi kullancs, kullancs a nyusziban, kullancs nyusziból

Az interneten kapható kullancskiszedő kanállal egyszerűen eltávolítható a meglévő kullancs a törpenyúlból. Ezek után semmi dolgod nincs. Ha esetleg bármi tünetet észlelsz a kullancs helyén, akkor mindenképpen nézesd meg állatorvossal!

A te nyuszidban volt már kullancs?

*A bejegyzésben olvasható tartalom nem szponzorált tartalom, az pusztán segítő szándékkal jött létre.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük