Nyuszi a kertben 1. rész

nyuszi a kertben, nyuszi kertben, nyulat kirakni a kertbe, nyuszit kirakni a kertbe, nyuszi kifutó, nyuszi fű

Eljött a jó idő. Nagyon sokan elkezdik kiengedni a szabadba a nyuszijukat és biztos te is elgondolkodtál már rajta. Fontos néhány dologot megemlíteni ez kapcsán. A következő blog sorozatban erről szeretnék beszélni témákra lebontva.

Az elsődleges pont a megfelelő friss zöldhöz szoktatás.

A nyusziknak nagyon érzékeny a pocakjuk és a hirtelen sok friss zöld adása akár halálos kimenetelű is lehet. A legjobb, ha időben elkezded szoktatni a pocakját hozzá és kiemelten fontos a fokozatosság. Mindig szedj egy kicsit a kertből az alábbi növények valamelyikéből (egyszerre csak egy növényhez szoktasd hozzá), folyóvíz alatt öblítsd el és várd meg, míg megszárad! Apránként adj neki minden nap. Ha nincs hasmenés, akkor folytathatod a növelését.

FONTOS! Ha hasmenést tapasztalsz, akkor hagyj fel a zöld etetésével, fogd széna kúrára a nyuszit. Ilyenkor csak szénát egyen és adj neki mindenképpen valamilyen probiotikumot. (Nyuszipatika kellékei – itt írtam a probiotikumokról.) Nedves, vizes füvet ne kapjon, mert ez puffadást okozhat, eső után ne rakd ki a kertbe!

Példa: Szedj egy nagyon lágy marék füvet, mosd és szárítsd meg. Adj a nyuszidnak pár szálat 3-4 napig, ha minden rendben, duplázd a mennyiséget szintén 3-4 napig, aztán háromszoros mennyiséget adj és így tovább. Fokozatosan hozzá fog szokni és pár hét múlva már mehet is a kertbe legelni.

Amire még nagyon kell ügyelni, hogy a nyuszi számára ne legyen mérgező növény azon a területen, ahova végül rakni fogod és ha alapból nem kinti nyuszi, – bár mindenképpen ajánlom – hogy csak felügyelet mellett engedd ki! A kertben nagyon sok veszély leselkedhet rá, ha nem figyelsz. (Ez alól az sem kivétel, ha kifutóban engeded ki, abban is elkaphatja bármi és akár még ki is tudja magát ásni! Én nagyon nem javaslom felügyelet nélkül hagyni a nyuszid.)

A második legfontosabb szempont, hogy a nyuszid megkapta az oltásait.

A kertben nagyon sok helyről összeszedhet halálos betegséget és ezeket mással nem tudod megelőzni, csak is oltással. Ha nincs oltva, ne engedd ki a kertbe, mert könnyen megeshet, hogy ez a halálos ítélettel egyenlő!

TIPP! A nyuszidnak adható nővényekről itt tudsz tájékozódni, az oltásokról pedig itt.

A következő részben a kullancsokról fogunk beszélni. A te kiskedvenced már járt kinn a kertben?

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük